Gazpacho

Deze koude soep vraagt geen verhitting van de ingrediënten, waardoor de voedingsstoffen maximaal bewaard blijven. Zo vermindert bijvoorbeeld de concentratie aan wateroplosbare vitamines (B en C)
bij verwarmen, zelfs onder de 100 °C.9 Ook bescherming tegen lucht en licht zorgt verder voor een optimaal behoud van de voedingsstoffen.
 
Recept van Albert Verdeyen
Gezonde feestrecepten, Herfst, Gezonde weekrecepten, Lente, Zomer, Soepen, Vegetarisch, Voorgerechten

Ingrediënten

Benodigdheden (4 personen)
  • 1 komkommer, geschild (schil bijhouden)
  • in grove stukken 4 tomaten,
  • in grove stukken 1 rode paprika
  • in grove stukken 1 ui
  • in grove stukken 2 knoflookteentjes, gepeld
  • fijngesneden (bruin) brood, dikke sneden in vierkantjes (halve boterham apart houden)
  • olijfolie (max. 4 eetlepels)
  • 0,5 liter water
  • Provençaalse
  • kruiden
  • peper
  • zout
  • extra (olijf)olie of 100% plantaardige margarine
  • Parmezaanse kaas, enkele krullen (met dunschiller)

Bereidingswijze

Doe alle groenten in de blender en doe er de halve boterham, wat olijfolie en het water bij. Mix zeer fijn en kruid met de Provençaalse kruiden, peper en een snufje zout. Verwarm een beetje olie (of 100% plantaardige margarine) in de pan en bak de broodblokjes erin bruin. Versier het bord met enkele krullen Parmezaanse kaas en de croutons.