Gevulde courgette met kalkoen

Gevulde courgette met kalkoen

Ui en knoflook worden vaak geprezen voor de gezonde moleculen (ook wel ‘bioactieve stoffen’ genoemd) die ze bevatten. Dat zijn vitamines, mineralen en spoorelementen, maar ook andere stoffen als polyfenolen, carotenoïden, lycopeen… waarvan vermoed wordt dat ze een beschermende rol vervullen in kankerpreventie. Maar vergeet niet: de meeste groenten en fruit bevatten ze. Hoe meer verschillende van die stoffen we consumeren, hoe groter hun effect, lijkt het. Variatie blijft dus de boodschap.
Hoofdgerecht
Hoofdgerecht
Vleesgerecht
Vleesgerecht
Gezond recept
Gezond recept
Herfst
Herfst
Lente
Lente
Winter
Winter
Zomer
Zomer

Ingrediënten

  • 1 ui, in grove stukken
  • 3 knoflookteentjes, fijngesneden
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1 theelepel korianderzaad
  • Peper
  • 750 g kalkoengebraad, in grove stukken
  • 2 theelepels paprikakruiden
  • 2 eetlepels zure room
  • 2 courgettes
  • 2 gele paprika’s, in blokjes
  • Olijfolie
  • Enkele stengels lente-ui, fijngesneden
  • Enkele blaadjes sla
  • Enkele kerstomaten
  • Appelazijn

Voorbereiding

Was de courgettes en snijd ze in de lengte doormidden. Hol het zachte binnenste voorzichtig uit met een lepel en bewaar dit apart.
Snijd de kalkoen in stukjes en mix samen met de zure room en het paprikapoeder. Voeg het uitgeholde courgettevlees en de in blokjes gesneden paprika toe. Mix opnieuw tot een homogeen mengsel. Kruid met zout en peper.
Vul de courgettehelften royaal met het mengsel. Leg ze in een ingevette ovenschaal.
Bak in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 25 à 30 minuten, tot de courgettes zacht zijn en de vulling gaar is.
Serveer warm, eventueel met volkorenrijst of gestoomde groenten voor een volwaardige maaltijd.

OPGELET : Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging, vermoeidheid).

Probeer ook onze gevulde courgette met gierst â€“ een plantaardig alternatief, rijk aan vezels en smaak.

Meer inspiratie