Hummus

Hummus wordt bereid met kikkererwten, een klassieker uit het Midden Oosten en Noord-Afrika. Kikkererwten bevatten veel vitamine B1, B6, foliumzuur magnesium, ijzer, kalium, calcium en zink. 

Gezonde feestrecepten, Herfst, Winter, Gezonde weekrecepten, Lente, Zomer, Salades, Vegetarisch, Voorgerechten

Ingrediënten 4 personen

  • 250 g kikkererwten (24u weken in koud water!) (of in blik of bokaal)

  • 4 kleine ui (of 2 grote)

  • 4 lookteentjes (heel en gepeld)

  • 75 g tahini (sesampasta, supermarkt of biowinkel) (optioneel)

  • 100 ml vers citroensap

  • olijfolie

  • 10 ml witte wijnazijn 

  • Beetje zout

Bereidingswijze

Sudder de ui met look onder deksel. Kikkererwten toevoegen en koken, op het einde van de kooktijd wat zout toevoegen. De kooktijd varieert maar kan best 1 uur duren. Afgieten als ze gaar zijn, dat is na ongeveer 25 minuten. Mixen met tahini, citroensap, wijnazijn, eventueel nog wat zout en olijfolie , tot een smeuïge pasta.

Je kan ook kikkererwten uit blik gebruiken. Die zijn al gekookt en kan je rechtstreeks mixen. Vergeet ze wel niet even goed te spoelen. 

Serveer op kamertemperatuur met brood en olijven. 

Tip

Je kan de hummus naturel serveren of met zwarte olijven, gekonfijte tomaatjes, gegrilde groentjes, diverse groene verse kruiden,…. Je kan ook andere smaakmakers aan de hummus toevoegen: zoals curry, komijn, raz el hanout,…. 

Dit is een recept van chef Cathy Goyvaerts van Wonderworld, dat ze bereidde tijdens een ‘veggiedemo’ rond vegetarisch broodbeleg van EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief) voor de collega’s van Stichting tegen Kanker.