30 minuten + invriestijd

Knolselderijs

OPGELET: Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging,vermoeidheid)
 
Energie: 613 kcal - Eiwitten: 4.3g per portie
Recepten bij kanker, Vegetarisch, Ijsjes

Ingrediënten 4 porties

  • 600 g knolselder
  • 400 g kristalsuiker
  • 600 ml water
  • 8 eetlepels citroensap
  • 200 ml room (35 % vet)

Bereidingswijze

Was de knolselder en snij in kleine stukjes. Kook de knolselder met de suiker, het water en het citroensap in circa 20 minuten gaar.

Pureer de massa met een staafmixer of in een foodprocessor. Laat de massa goed afkoelen. Klop de room stijf en roer deze onder het mengsel.

Met de hand: Doe het mengsel in een diepvriesbakje. Plaats 3 uur in de vriezer. Klop het ijs iedere 30 minuten met een vork, klopper of staafmixer tot het de gewenste dikte heeft.

Met de ijsmachine: Schenk het mengsel in de ijsmachine en volg de gebruiksaanwijzing van het apparaat.

Variatie

Rabarberijs: vervang de knolselder door rabarber.

Bewaartips 

Bewaar zelfgemaakt ijs best niet langer dan 2 weken in de diepvries (lager dan -18 °C). Hard ijs plaats je best een half uur voor het serveren in de koelkast. Dan is het ijs schepklaar.
 
De recepten zijn een idee van Sarah Van Den Brande. Ze kwamen tot stand in het kader van haar eindwerk aan de KaHo Sint-Lieven, departement Voeding & Diëtetiek te Gent, in samenwerking met Stichting tegen Kanker.