In koffie gestoofde peren met parfait van Luikse siroop

Peren stoven met koffie is iets wat onze grootmoeders deden... en vooral een originele manier om fruit te verwerken in een dessert. 
 
Recept van Felix Alen
Gezonde feestrecepten, Herfst, Winter, Gezonde weekrecepten, Lente, Vegetarisch, Nagerechten & tussendoortjes

Ingrediënten

Benodigdheden (4 personen)
  • 4 peren (Doyenné of Durondeau)
  • 0,5 liter sterke koffie
  • 100 g bruine suiker
  • 100 g honing
  • 1⁄2 vanillestokje
  • 1 steranijs
  • 1⁄2 kaneelstokje
  • 1 schijfje citroen
  • 1 eetlepel maïzena 
  • 4 in de oven gedroogde dunne kaneelpoeder
  • kaneelpoeder

Voor de parfait:

  • 2 eidooiers
  • 75 g suiker
  • 100 g Luikse siroop
  • 200 ml light room, opklopbaar

Voor de sabayon:

  • 4 eidooiers
  • 100 ml light room 

Bereidingswijze

Schil de peren en kook ze in de koffie met de bruine suiker, de honing, de steranijs, het kaneelstokje, het vanillestokje en de citroen (de kooktijd hangt af van de soort peer). Neem de peer uit de koffie, laat ze afkoelen en hol ze uit om ze straks te kunnen vullen met de parfait. Laat de saus wat inkoken en bind ze met maïzena. Maak nu de parfait. Klop de eidooiers en 50 gram suiker op tot een witte luchtige massa. Klop de room op met de rest van de suiker. Meng de siroop onder de eidooiers en spatel er de half opgeklopte room bij. Zet enkele uren in de diepvries. Klop voor de sabayon de eidooiers op met 200 milliliter van de siroop waar de peren in kookten en meng met de room. Vul de peren met de parfait. Giet er de koffiesaus bij en serveer de sabayon in aparte kommetjes. Versier met de peperkoek (of een ander koekje) en bestuif met een beetje kaneelpoeder.