In koffie gestoofde peren<br>met parfait van Luikse siroop

In koffie gestoofde peren
met parfait van Luikse siroop

Peren stoven met koffie is iets wat onze grootmoeders deden... en vooral een originele manier om fruit te verwerken in een dessert.
Desserten en snacks
Desserten en snacks
Vegetarisch
Vegetarisch
Feestelijk recept
Feestelijk recept
Gezond recept
Gezond recept
Herfst
Herfst
Winter
Winter

Ingrediënten

  • 4 peren (Doyenné of Durondeau)
  • 0,5 liter sterke koffie
  • 100 g bruine suiker
  • 100 g honing
  • 1⁄2 vanillestokje
  • 1 steranijs
  • 1⁄2 kaneelstokje
  • 1 schijfje citroen
  • 1 eetlepel maïzena
  • 4 in de oven gedroogde dunne kaneelpoeder
  • kaneelpoeder
  • Voor de parfait: 2 eidooiers, 75 g suiker, 100 g Luikse siroop, 200 ml light room, opklopbaar
  • Voor de sabayon: 4 eidooiers, 100 ml light room

Voorbereiding

Schil de peren en kook ze in de koffie met de bruine suiker, de honing, de steranijs, het kaneelstokje, het vanillestokje en de citroen (de kooktijd hangt af van de soort peer). Neem de peer uit de koffie, laat ze afkoelen en hol ze uit om ze straks te kunnen vullen met de parfait. Laat de saus wat inkoken en bind ze met maïzena. Maak nu de parfait. Klop de eidooiers en 50 gram suiker op tot een witte luchtige massa. Klop de room op met de rest van de suiker. Meng de siroop onder de eidooiers en spatel er de half opgeklopte room bij. Zet enkele uren in de diepvries. Klop voor de sabayon de eidooiers op met 200 milliliter van de siroop waar de peren in kookten en meng met de room. Vul de peren met de parfait. Giet er de koffiesaus bij en serveer de sabayon in aparte kommetjes. Versier met de peperkoek (of een ander koekje) en bestuif met een beetje kaneelpoeder.

Recette de Felix Alen

Download de receptenboek

Meer inspiratie