Was de komkommer en snij in blokjes.
Breng het water met het bouillonblokje en de olijfolie aan de kook en voeg er de stukjes komkommer bij. Laat 10 minuten zachtjes koken.
Mix alles, voeg de room toe, laat even opkoken, voeg de yoghurt erbij. Breng op smaak met peper en zout en voeg de garnaaltjes (hou enkele garnalen over voor de garnering) toe.
Laat de soep eventueel in de koelkast afkoelen. Dien de soep warm of koud op en versier met enkele muntblaadjes, garnalen en schijfjes komkommer.
Vervang de garnalen door reepjes gerookte zalm. De muntblaadjes kunnen vervangen worden door verse dille.
Bewaar ze maximaal 3 dagen goed afgedicht in de koelkast (temperatuur lager dan 7 °C). Klop de soepen voor het opdienen nog eens goed op.
De recepten zijn een idee van Sarah Van Den Brande. Ze kwamen tot stand in het kader van haar eindwerk aan de KaHo Sint-Lieven, departement Voeding & Diëtetiek te Gent, in samenwerking met Stichting tegen Kanker.