Linzensoep

Peulvruchten zijn rijk aan vezels, die op verschillende manieren een bijdrage kunnen leveren aan het beperken van ons risico op bepaalde kankers. Zo helpen vezels het risico op kanker van de dikke darm en endeldarm te verminderen. Ze kunnen ook helpen bij gewichtscontrole – overgewicht is immers een belangrijke risicofactor voor verschillende kankertypes
 
Recept van Sofie Dumont
Herfst, Winter, Gezonde weekrecepten, Lente, Soepen, Vegetarisch

Ingrediënten

Benodigdheden (4 personen)
  • 2 uien, fijngehakt
  • 2 wortelen, fijngehakt
  • 2 knoflookteentjes, fijngehakt
  • (olijf)olie of 100% plantaardige margarine
  • 1 takje tijm
  • 1 takje salie
  • 1 prei, in grove stukken
  • enkele stengels selderij, in grove stukken
  • 2,5 liter bouillon (kip of groenten)
  • 1 laurierblaadje
  • 1 rode chilipeper, gehalveerd
  • 2 aardappelen, in schijfjes en dan in stukken gesneden
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 eetlepel tomatenconcentraat
  • 200 g splitlinzen, 12 uur geweekt in water
  • 2 rapen, geschild en in kleine blokjes
  • 3 lente-uitjes, fijngehakt
  • peper
  • wat bladpeterselie, fijngehakt

Bereidingswijze

Stoof de ui, wortelen en knoflook zachtjes aan in olie of margarine. Voeg de tijm, salie, prei en selderij toe. Overgiet met de bouillon. Voeg vervolgens het laurierblaadje, de rode peper, aardappelen, tomaten en het
tomatenconcentraat toe. Giet de helft van de linzen erbij en laat pruttelen tot alles gaar is. Stoof de rapen en lente-uitjes in een pan. Voeg de resterende linzen toe en laat stoven. Kruid met peper. Verwijder het laurierblaadje. Serveer de gestoofde rapen, lente-uitjes en linzen en giet er de gemixte soep over. Werk af met peterselie.