Mexicaanse veggieburger

Dit idee voor een veggie barbecue* is dubbel interessant ter bescherming tegen darmkanker. Je vermijdt rood vlees en de peulvruchten vullen je vezelvoorraad aan. En we hebben nog barbecuetips voor je…. ​

* maar kan ook gewoon in de (grill)pan

Herfst, Winter, Gezonde weekrecepten, Lente, Zomer, Vegetarisch, Hoofdgerechten

Ingrediënten 6 burgers

  • 90 g zwarte bonen uit blik/bokaal, gespoeld en uitgelekt
  • 90 g maïskorrels (blik/bokaal)
  • 50 g bloem of paneermeel
  • ½ rode ui, fijngehakt
  • 2 lookteentjes, fijngehakt
  • 1 groene of rode chilipeper, ontdaan van de zaadjes en fijngesneden
  • 1 ei
  • 15 g verse koriander
  • 1 kl olie om te stoven
  • 1 kl komijn
  • 1 kl chilipoeder
  • Peper en een beetje zout

 
+ (volkoren) ‘burgerbroodjes’
+ avocado, tomaat, sla, ui of andere rauwkost voor tussen het broodje
+ je favoriete saus (bv. salsa, ketchup, barbecuesaus,…)
+ optioneel : plakjes cheddarkaas

 

Bereidingswijze

Stoof de ui glazig in een pan met de olie. Voeg de look en de chilipeper toe. Stoof al roerend gedurende 3 minuten tot ze zacht zijn. Haal de pan van het vuur, voeg komijn, oregano en chilipoeder toe. Laat afkoelen.

Sneller: mix de ingrediënten hierboven gewoon samen met de bonen (zie hieronder), zonder te stoven, in een keukenrobot.

Mix de bonen (bv. In keukenrobot, of plet ze met een vork) tot een zachte mix met nog wat stukjes. Meng ze met de uimix, maïs, koriander, peper en een beetje zout. Roer goed, en breng eventueel nog wat extra op smaak. Voeg ei en bloem toe, en roer goed tot een homogene massa. Maak er 6 burgers van (voeg eventueel nog wat extra bloem toe als de burgers te nat zijn), die je 30 minuten in de koelkast laat staan. Zo vallen ze niet uiteen bij de bereiding. Bak de burgers voorzichtig (zodat ze niet uit elkaar vallen, wees ook voorzichtig bij het omdraaien, makkelijkst is ze op folie te bakken) op de bbq of in de pan (op middelhoog vuur) gedurende 3 à 4 minuten aan elke kant.

Maak de burgerbroodjes (die je eventueel ook vooraf roostert op de barbecue of in de broodrooster) met de veggie burger, avocado, tomaat, sla, ui, je favoriete saus en eventueel een plakje cheddarkaas.
Smakelijk!

 

Meer recepten >>

Extra barbecuetips >>