120 g sperziebonen
300 g penne
40 ml olijfolie
400 g tonijn in eigen nat uit blik
200 g gepelde tomaten uit blik
40 g ansjovis in olijfolie uit blik
enkele druppels citroensap
peper
zout
verse peterselie
Kook de sperziebonen 5 minuten in een grote pan met water
en zout. Haal de bonen met een schuimspaan uit de pan en
spoel ze af onder de koud stromend water.
Doe de pasta in het kookwater van de bonen, breng het water
terug aan de kook en kook de pasta gaar volgens de
aanwijzingen op de verpakking.
Giet de pasta af. Voeg de olie toe en daarna de bonen, de
tonijn, de gepelde tomaten, de zwarte olijven en de ansjovis
toe. Breng op smaak met het citroensap, de peper en het
zout. Meng alles goed en laat eventueel afkoelen.
Serveer het gerecht warm of koud en garneer het met verse
peterselie.
Vervang de tonijn uit blik door verse gebakken tonijn, gebruik andere plantaardige olie in plaats van olijfolie of
vervang de penne door een andere pastasoort.
De recepten zijn een idee van Sarah Van Den Brande. Ze kwamen tot stand in het kader van haar eindwerk aan de KaHo Sint-Lieven, departement Voeding & Diëtetiek te Gent, in samenwerking met Stichting tegen Kanker.