20 minuten

Pastasalade met tonijn en ham

OPGELET: Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging,vermoeidheid)
 
Energie: 615 kcal - Eiwitten: 28.6g
Recepten bij kanker, Hoofdgerechten

Ingrediënten 4 porties

220 g ongekookte witte spaghetti
1 theelepel anjovispasta
1 theelepel kristalsuiker
peper
zout
4 theelepels citroensap
120 ml olijfolie
4 theelepels verse gemengde kruiden
160 g tonijn in eigen nat uit blik
200 g gekookte ham
120 g zoetzure augurken
40 ml room (35 % vet)

Bereidingswijze

Kook de spaghetti beetgaar in kokend water volgens de
aanwijzingen op de verpakking en schrik ze vervolgens onder koud
water. Laat hem uitlekken en, indien gewenst, afkoelen.

Maak de saus door de eidooier, ansjovispasta, suiker, peper, zout
en citroensap door elkaar te mengen. Voeg al roerend geleidelijk
de olijfolie toe. Roer de gemengde kruiden door het mengsel.

Giet de tonijn af en verdeel de vis in stukjes. Snij de ham in
reepjes. Snij de augurken in stukjes. Meng de afgekoelde
spaghetti, tonijn, ham, augurken en de room in een mengkom.
Schep de saus over de pasta. Roer alles goed.

Serveer de pasta warm of koud.

Variatie

Gebruik kappertjes in plaats van stukjes augurk. Vervang de tonijn door zalm uit blik.

De recepten zijn een idee van Sarah Van Den Brande. Ze kwamen tot stand in het kader van haar eindwerk aan de KaHo Sint-Lieven, departement Voeding & Diëtetiek te Gent, in samenwerking met Stichting tegen Kanker.