Deze crumble kan je als tussendoortje eten, maar ook als ontbijt. Op een frissere voorjaarsdag kan je hem warm eten. Heerlijk met wat yoghurt, eventueel met wat honing gemengd.
1 bussel rabarber, gepeld, gesneden in 3 cm lange stukken
500 g aardbeien
fijngeraspte zeste van 1 gewassen citroen
eventueel wat vanille (-extract)
85g bloem
50g poedersuiker of bruine suiker voor de crumble + wat poedersuiker extra voor het fruit
50g olie of plantaardige margarine
50 g havervlokken of bijvoorbeeld fijngehakte amandelen, pijnboompitten,…
Verwarm de oven voor op 180°C. Meng in een steelpannetje de rabarber, aardbeien, zeste, een beetje poedersuiker en eventueel wat vanille(- extract). Kook ongeveer 10 minuten op middelmatig vuur, tot de rabarber zacht is en uit elkaar valt. Proef, en voeg eventueel nog wat extra suiker toe, naar smaak. Houd apart.
Meng de olie of margarine met de bloem, de havervlokken en de suiker. Meng met je handen tot het een crumble wordt.
Doe het fruitmengsel in een ovenschaal. Spreid er de crumble over uit en bak in ongeveer 25 minuten goudbruin op 180° à 200°.