Breng het water met het bouillonblokje en de olijfolie aan de kook. Laat koken tot het bouillonblokje is opgelost. Laat de bouillon vervolgens afkoelen.
Pers de sinaasappel uit. Maak de lente-uitjes schoon en snipper ze samen met het groen fijn.
Doe de bietjes in een mengkom en pureer ze met een staafmixer. Roer de afgekoelde bouillon, de room, het sinaasappelsap, de helft van de uisnippers en ¾ van de zure room door de bietenpuree.
Breng de soep op smaak met het gemberpoeder en de rietsuikersiroop en laat hem afgedekt in de koelkast afkoelen.
Klop, vlak voor het serveren, de koude soep met een klopper goed op. Garneer de soep met de rest van de uisnippers, een schepje zure room en eventueel met enkele schijfjes rode biet.
Bewaar ze maximaal 3 dagen goed afgedicht in de koelkast (temperatuur lager dan 7 °C). Klop de soepen voor het opdienen nog eens goed op.
De recepten zijn een idee van Sarah Van Den Brande. Ze kwamen tot stand in het kader van haar eindwerk aan de KaHo Sint-Lieven, departement Voeding & Diëtetiek te Gent, in samenwerking met Stichting tegen Kanker.