Rundvleeswok met groenten

Pluspunten aan dit recept zijn zeker de variatie aan groenten, de pijnboompitten en het feit dat voor wokken niet veel vetstof nodig is. Toch is het aan te raden niet te warm te wokken en geregeld te kiezen voor andere bereidingswijzen, zoals bijvoorbeeld stomen of koken. Klassiek gebeurt wokken op hoge temperatuur (waarbij 200 °C overschreden wordt), nog in de hand gewerkt door de vorm van de wokpan. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer kankerverwekkende stoffen gevormd worden. Wissel daarom af met andere bereidingstechnieken, zoals bijvoorbeeld koude bereidingen en stomen.
 
Recept van Albert Verdeyen
Gezonde weekrecepten, Lente, Zomer, Hoofdgerechten, Vleesgerechten

Ingrediënten

Benodigdheden (4 personen)
  • 1 prei, fijngesneden
  • 200 g broccoli, in kleine roosjes
  • 1⁄2 bussel groene asperges, fijngesneden
  • 1 paprika, fijngesneden
  • arachideolie of 100% plantaardige margarine (max. 4 eetlepels)
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 250 g spinazie, fijngesneden
  • 500 g rundvlees
  • peper
  • zout
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 4 eetlepels balsamicoazijn
  • sap van 1⁄2 citroen
  • 25 g pijnboompitten wokkruiden 

Bereidingswijze

Bak de groenten (behalve de spinazie) 2 minuten aan in de vetstof, samen met de kno ook. Voeg daarna de spinazie toe. Snijd het rundvlees in stukken, kruid met peper en een beetje zout en voeg toe aan de groenten. Bak nog eens 2 minuten. Doe er de sojasaus, de balsamicoazijn, het citroensap en de pijnboompitten bij. Kruid met peper en de wokkruiden, en roer goed. Serveer met rijst of mihoen (Chinese rijstnoedels).