Snelle tortilla

OPGELET: Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging,vermoeidheid)

Voor wie weinig eetlust heeft, is het vaak makkelijker ei te eten als eiwitbron. Vooral omdat vlees immers vaak sneller een verzadigingsgevoel geeft. Bovendien kan deze tortilla ook koud gegeten worden op een ander moment, voor wie het makkelijker is kleinere hapjes te eten doorheen de dag.

Andere groenten kunnen gerust de erwten en wortelen vervangen. Gaar ze wel alvorens ze in de tortilla te verwerken.

Recepten bij kanker, Minder eetlust, Hoofdgerechten

Ingrediënten 4 pers.

  • 8 aardappelen, de grootte van een ei
  • 8 eieren
  • 500 g erwten en wortelen mengeling uit diepvries of blik
  • 2 kleine uien
  • vetstof
  • peper en zout

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 160 °C. Schil de aardappelen, snij ze in niet te kleine blokjes en gaar ze. Giet de erwten en wortelen af, of gaar ze. Snij de uien in fijne reepjes en bak ze glazig in de vetstof. Meng alles met de opgeklopte eieren en kruid met peper en zout naar smaak.

Vet een vuurvaste schotel (ongeveer 20 cm op 30 cm) in met wat vetstof en verdeel hierin de tortilla.

Gaar op 160°C gedurende ongeveer 30 minuten. Volg het bakproces: zet de oven lager als de tortilla te snel bruin wordt, en prik er geregeld in om de gaarheid na te gaan. Neem je een kleiner of groter recipiënt, dan zal de gaartijd respectievelijk langer of korter zijn omdat het ei dikker of dunner is.

Klik hier voor tips bij verlies van eetlust.

Dit is een recept van Eva De Winter, diëtiste van Stichting tegen Kanker.