Sobanoedels met scampi’s, mango en paddenstoelen

Chinese paddenstoelen, en de betaglucanen die ze bevatten, worden in relatie tot kanker(preventie) vaak geprezen, vooral omwille van hun weerstandsbevorderende eigenschappen. Hoewel de weldaden ervan vooral in laboratoriumstudies bestudeerd werden, zijn de resultaten bemoedigend, en verdienen ze een plaats in onze voeding. Van de paddenstoelen van bij ons zijn vooral oesterzwammen rijk aan betaglucanen. De combinatie van groenten en fruit in dit gerecht zorgt voor een maximale variatie en aanvoer van gezonde stoffen.
 
Recept van Candice Kother
Herfst, Gezonde weekrecepten, Lente, Zomer, Hoofdgerechten, Visgerechten

Ingrediënten 4 personen

  • 250 g (soba)noedels (Japanse noedels van boekweitmeel)
  • 400 g scampi’s, gepeld en ontdaan van darmkanaal
  • olie
  • 2 handenvol gedroogde
  • shiitakes (Chinese paddenstoelen)
  • 2 mango’s, in blokjes
  • 1 komkommer + 6 lente-uitjes, fijngesneden

Bereidingswijze

Ingrediënten voor de vinaigrette:
  • 8 eetlepels sojasaus + 8 eetlepels sesamolie
  • 2 bolletjes gember op siroop, fijngesneden
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • 1 rood pepertje, fijngesneden
  • sap van 8 limoenen
Gaar de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bak ondertussen de scampi’s in wat vetstof. Laat de gedroogde shiitakes 1 minuut weken in kokend water. Meng de ingrediënten voor de vinaigrette. Giet de noedels af en meng ze met de mango, komkommer, lente-uitjes, gebakken scampi’s en paddenstoelen. Giet de vinaigrette erover en serveer meteen.