Tajine met roodbaars en gekonfijte citroen

Roodbaars is tegenwoordig gemakkelijk verkrijgbaar in de grotere supermarkten. Deze vis bevat relatief weinig vet5 en is dus interessant om af te wisselen met vettere vissoorten (haring, paling, makreel, sardines, Groenlandse heilbot, zalm…), om toch niet te vaak vette vis te eten.
 
Recept van Fatima Marzoukoi
Gezonde feestrecepten, Herfst, Winter, Gezonde weekrecepten, Lente, Zomer, Hoofdgerechten, Visgerechten

Ingrediënten

Benodigdheden (4 personen)
  • 2 tomaten, gepeld en in plakken
  • 250 g vastkokende aardappelen, geschild en in plakjes
  • 2 middelgrote wortelen, in schijfjes
  • peper
  • zout
  • ¼ koffielepel komijn
  • olijfolie (max. 4 eetlepels)
  • 2 gekonfijte citroenen, in plakjes
  • 2 teentjes knoflook, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 kg roodbaars, gefileerd
  • 4 eetlepels tahmira dial hoot (Marokkaanse pesto)
  • sap van ½ citroen

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 220 °C.
Leg in een tajine (of stoofpot) een laag tomaten, een laag aardappelen en een laag wortelen. Kruid met peper, een beetje zout en komijn en besprenkel met wat olijfolie. Leg er de plakjes gekonfijte citroen op en bestrooi met de knoflook. Schik vervolgens de vis in een cirkel op de groenten. Meng de tahmira dial hoot met het citroensap en giet over de vis. Werk af met olijfolie. Dek af en gaar 45 minuten in de oven.