Breng het water met het bouillonblokje en de olijfolie aan de kook. Laat koken tot het bouillonblokje is opgelost. Laat de bouillon vervolgens afkoelen.
Ontvel de tomaten. Snij ze in kleine blokjes en bewaar enkele blokjes voor de garnering.
Pureer de sukjes tomaat in een foodprocessor of met een staafmixer en wrijf de puree vervolgens door een zeef om de pitjes te verwijderen.
Klop de tomatenpuree, de afgekoelde bouillon, de yoghurt en de tuinkruiden door elkaar. Breng de soep op smaak met peper, zout en knoflookpoeder. Laat de soep afgedekt in de koelkast afkoelen.
Was intussen de lente-uitjes en snipper ze samen met het groen fijn.
Klop, vlak voor het serveren, de koude soep met een klopper goed op. Garneer de soep met de blokjes tomaat en de uisnippers.
Bewaar ze maximaal 3 dagen goed afgedicht in de koelkast (temperatuur lager dan 7 °C). Klop de soepen voor het opdienen nog eens goed op.
De recepten zijn een idee van Sarah Van Den Brande. Ze kwamen tot stand in het kader van haar eindwerk aan de KaHo Sint-Lieven, departement Voeding & Diëtetiek te Gent, in samenwerking met Stichting tegen Kanker.