football

Rookvrije Voetbalstadions vanaf 2021/2022

Initiatiefnemers

Rookvrije stadions is een initiatief van de Algemene Vergadering van de Pro League en Stichting tegen Kanker.  Deze partijen willen samen met de profclubs uit de Jupiler Pro League, 1B Pro League en Crocky cup rookvrije stadions creëren vanaf seizoen 2021-2022. 
STK en Pro League slaan de handen in elkaar om de clubs te ondersteunen in de transitie naar rookvrije stadions en om rokers hulp bieden bij het stoppen met roken.  
De Pro League sluit zich proactief aan bij Generatie Rookvrij en wil zo een voorbeeld zijn voor andere eventorganisaties en sectoren. 
 
Dr. Veronique Le Ray, medisch directeur en woordvoerster van Stichting tegen Kanker: “Stichting tegen Kanker is opgetogen over deze mooie samenwerking. Rookvrije stadions zijn een stap dichter naar een rookvrije samenleving, waarbij iedereen een actieve rol heeft. Roken is immers nog steeds verantwoordelijk voor 19% van alle kankers”.
Pierre François, CEO van de Pro League, benadrukt het belang van Rookvrije Stadions: “De Pro League kiest resoluut voor Rookvrije Stadions en wil als grootste eventorganisator van het land haar steentje bijdragen aan een gezonde, rookvrije samenleving. We zijn verheugd over het partnerschap met Stichting tegen Kanker en willen samen werk maken van een Rookvrije Generatie”.

Veelgestelde vragen

Waarom Rookvrije Stadions 

Niet alleen in Europa maar ook in de rest van de wereld komt er een beweging van rookvrije sportevenementen op gang. Sportstadions hebben immers veel te winnen bij een rookvrij beleid. Het zorgt ervoor dat alle stadionbezoekers, spelers, medewerkers en supporters, in een veilige en gezonde omgeving kunnen genieten van wedstrijden.   Supporters kunnen op een tribune, met vaste plaatsen, nu eenmaal niet een andere plek opzoeken. Uit onderzoek blijkt dat Passief meeroken zeer ongezond is, in het bijzonder voor kinderen, onze jongste supporters. 
 
We verplichten rokers niet om te stoppen met roken, we vragen hen enkel om rekening te houden met hun medesupporters in het stadion door niet te roken in het stadion en het roken te beperken tot de rookzones,  uit het zicht van kinderen.
 
Met de invoering van het Algemeen Rookverbod sluit de Pro League zich proactief aan bij Generatie Rookvrij en wil het een voorbeeld zijn voor andere eventorganisaties en sectoren. 
Generatie Rookvrij, een beweging waarvan STK medeoprichter en medefinancierder is, wil ieder kind, geboren vanaf 2019, in elke fase van het opgroeien beschermen tegen tabaksrook zodat rookvrij opgroeien vanzelfsprekend wordt en niet-roken de norm.
 

Wat zegt het beleid?

Algemeen Rookverbod, dat in september 2020 door de Pro League werd ingevoerd omwille van de mondmaskerplicht, wordt definitief verdergezet:
 
Elke vorm van roken (sigaretten, sigaren, e-sigaretten, apparaten die tabak verhitten en alle andere soorten tabaksproducten) is vanaf het seizoen 2021-2022 verboden tijdens wedstrijden, events en randactiviteiten van de Jupiler Pro League, de 1B Pro League en de Croky Cup. 
 
Roken kan enkel in daartoe voorziene Aangewezen Rookzones buiten de tribunes. Aangewezen Rookzones moeten beantwoorden aan voorwaarden door de Pro League bepaald. 

Toepassingsgebied

Het rookvrij beleid is van toepassing op volgende tabaksproducten zijn: sigaretten, roltabak, apparaten die tabak verhitten, sigaren, e-sigaretten en alle andere soorten tabaksproducten. 
Wanneer een supporter door de poorten van een Jupiler Pro League of 1B Pro League stadion loopt, bevindt men zich in een rookvrije omgeving. 
 
Dit gaat om volgende plaatsen: 
 • Tribunes: alle tribunevakken van de stadions
 • Toiletten en horecapunten
 • Trappengangen en de omloop in het stadion
 • Business ruimtes, loges, skyboxen, kantoorruimtes
 • Ingangen en uitgangen 
 • Kleedkamers en zones naast het veld 
 • Fanzones binnen de omtrek van het stadion
Dit beleid is van toepassing op alle betrokken die werkzaam zijn of een evenement bijwonen zoals personeel, vrijwilligers, wedstrijdofficials, spelers, media, supporters, bezoekers, leveranciers, …
 

Handhaving

De Pro League kiest voor een geleidelijk overgang door vooral in te zetten op informeren en sensibiliseren van alle betrokkenen tijdens seizoen 2021-2022 en 2021-2023 en het aanbrengen van de nodige signalisatie. 
De bedoeling is dat alle stadions volledig rookvrij zijn in 2023. Tegen dan zal een handhaving en sanctioneringsprocedure beschikbaar zijn. 
 

Rookzones 

Clubs kunnen een aanvraag indienen om AANGEWEZEN ROOKZONES te voorzien. Dit geldt als een tijdelijke overgangsmaatregelen naar een volledig rookvrij stadion en moet worden voorgelegd ter advies aan Pro League en STK en voldoen aan deze deze criteria:
Rookzones:
 
 1. zijn buiten gelegen, hebben een continue ventilatie en liggen buiten de toegang van de binnenste stadionring. 
 2. worden van de kijkzone van het evenement afgescheiden.
 3. zijn bepaald volgens de verwachte concentratie van mensen in het gebied en de omvang van het terrein. 
 4. zijn minstens 20m2, maar indien mogelijk groter. Elke roker moet ongeveer 1m2 ruimte hebben voor zichzelf. 
 5. liggen minstens 10 meter van gebouwingangen, toiletten, cateringopties, …
 6. liggen strategisch en ver genoeg uit elkaar zodat rokers ze zullen gebruiken.  
 7. worden geïnstalleerd op plaatsen waar drukte heerst op piekmomenten: fan zones, drank -en eet standen,…
 8. bevatten informatie over Tabakstop en de gratis hulplijn om te stoppen met roken van Stichting tegen Kanker. 
 9. zijn toegankelijk voor personen met een beperking.
 10. mogen geen diensten worden verleend, zoals catering.
 11. zijn niet toegankelijk voor minderjarigen.

Aanbod ondersteuning Stichting tegen Kanker

Bekijk ons aabod.

Vraag het generatie rookvrij-label aan

Om het Generatie Rookvrij-label aan te vragen, ga je naar www.generatierookvrij.be 

Aanmoedigen om te stoppen met roken: een positief gebaar

Informatie over de Tabakstop-begeleiding verspreiden is een positieve boodschap uitdragen ter ondersteuning van rokers.

Contacteer Tabakstop

Word “ambassadeur” in een rookvrij stadion!

Stichting tegen Kanker is op zoek naar vrijwillige Ambassadeurs voor het project van de Rookvrije stadia van de nationale voetbalploeg.

Getuigenissen

Kunnen patiënten met metastasen langer leven?Lees verder