Behandeling van darmkanker

Behandeling van darmkanker

Chirurgie

Chirurgie is een bijna onvermijdelijke interventie bij de behandeling van darmkanker. Een ingreep kan curatief zijn, waarbij de hele tumor wordt verwijderd, ofwel palliatief. In het laatste geval wordt vermeden dat er darmobstructie wordt veroorzaakt door de kanker.

Bij de operatie verwijdert men zowel de tumor als de omliggende weefsels, die mogelijk door kankercellen zijn geïnfiltreerd. Op basis van een microscopische analyse van de kankercellen én de verwijderde klieren in de nabije omgeving van de darm kan men beslissen of er behalve chirurgie nog andere behandelingen noodzakelijk zijn.

Chemotherapie

In volgende gevallen wordt chirurgie aangevuld met chemotherapie:

    • kans op herval: de tumor is de darmwand binnengedrongen of kankercellen hebben zich genesteld in de lymfeklieren
    • de aanwezigheid van metastasen: kankercellen zijn uitgezaaid naar andere organen (lever, maag, longen)

Chemotherapie kan worden gecombineerd met doelgerichte therapieën.

Doelgerichte therapieën

Bij doelgerichte therapieën gaat het om behandelingen die zijn ontwikkeld om de groei of verspreiding van kankercellen te blokkeren. Patiënten krijgen een behandeling op maat die hun kanker raakt op zijn zwakste plek. Dergelijke behandelingen zijn meestal niet genezend, maar kunnen wel de overlevingskansen sterk verhogen: soms met maanden, in het beste geval zelfs met jaren. Daarom zijn ze vooral aangewezen bij een niet te opereren of uitgezaaide kanker.

Immuuntherapie

Bepaalde patiënten lijden aan een specifieke, zeldzame vorm van dikkedarmkanker. Ze kunnen met immuuntherapie gericht behandeld worden. Dat gebeurt op basis van de moleculaire en genetische kenmerken van hun tumor. Immuuntherapie gebruikt het immuunsysteem van de kankerpatiënt zelf om de tumor te vernietigen met een relatief grote kans op succes.

Radiotherapie

Naast chirurgische ingrepen wordt bestraling gebruikt om endeldarmkanker te behandelen. Radiotherapie wordt vóór de operatie om volgende redenen toegepast:

    • Het risico op plaatselijke herval verminderen
    • De tumor kleiner maken, wat de operatie vergemakkelijkt of minder invasief maakt, bijvoorbeeld met behoud van de anus

Radiotherapie wordt soms zonder een andere behandeling gebruikt om een darmobstructie te bestrijden of te voorkomen.

Behandeling van uitzaaiingen in de lever

Wanneer dikkedarmkanker uitzaait, bereiken metastasen vaak de lever. Om die te bestrijden zijn verschillende behandelingen mogelijk, afhankelijk van patiënt tot patiënt :

    • operatieve verwijdering
    • chemotherapie en doelgerichte medicatie
    • radiofrequente ablatie, waarbij de hitte van radiogolven wordt gebruikt om kankercellen te vernietigen
    • radio-embolisatie, een vorm van bestraling via het bloed om de groei van de tumor af te remmen
Het belang van een vertrouwensrelatie met personen die je verzorgen

Aarzel nooit om vragen te stellen aan het zorgteam (artsen, verpleegkundigen…) en herhaal je vragen indien nodig, totdat je een begrijpelijk antwoord krijgt. Probeer in dialoog te gaan met je zorgverleners. Zo kun je samen in vertrouwen de best mogelijke beslissingen nemen.