Hoe laat je een legaat na?

"In het kankeronderzoek behoren onze Belgische wetenschappers tot de Europese top. Wij zijn blij en dankbaar dat mensen een legaat aan Stichting tegen Kanker nalaten, zodat we hun projecten kunnen blijven financieren." — Didier Vander Steichel, medisch en wetenschappelijk directeur Stichting tegen Kanker

U wilt iets nalaten aan Stichting tegen Kanker? Het volstaat om in uw testament te zetten wat u precies wilt nalaten en er de gegevens van de Stichting bij te vermelden: Stichting tegen Kanker, stichting van openbaar nut, Leuvensesteenweg 479, 1030 Brussel, ondernemingsnummer 0873 268 432. Lees hier hoe je een testament opstelt.

Er zijn 3 soorten legaten

Een legaat is een schenking via testament van roerende en/of onroerende goederen. De begunstigde kan een persoon zijn, maar ook een organisatie zijn die de toelating heeft om schenkingen te aanvaarden, zoals Stichting tegen Kanker. Er zijn drie soorten legaten.

1. Algemeen legaat

U laat al uw bezittingen na aan één of meer personen of organisaties. Wilt u al uw bezittingen nalaten aan Stichting tegen Kanker? Dan wijst u Stichting tegen Kanker aan als algemeen legataris van uw testament. U kunt naast een algemeen legataris, ook nog één of meer bijzondere legatarissen in uw testament opnemen (zie verder). Zijn er reservataire erfgenamen, dan hebben zij ook recht op een deel van de nalatenschap.

2. Legaat onder algemene titel

U laat een deel van uw vermogen na aan één of meer personen of organisaties. Dat kan bijvoorbeeld een percentage van uw spaargeld zijn.

3. Bijzonder legaat

U laat een welbepaald goed na. De begunstigde krijgt uitsluitend wat u hem specifiek toegewezen hebt. U kunt één of meer personen of organisaties een bijzonder legaat geven. Zo kunt u een welbepaalde som legateren aan Stichting tegen Kanker.

Een geval apart: het duolegaat

Het duolegaat is een techniek die het mogelijk maakt om de erfbelasting te verlagen. De erflater begunstigt een goed doel én een of meerdere personen, en het goede doel betaalt alle erfbelasting, ook die van de begunstigde personen. In het Vlaams Gewest is het duolegaat sinds 1 juli 2021 fiscaal niet meer interessant. In Brussel en Wallonië nog wel. 

Hier vindt u meer informatie over de erfbelasting per gewest.

Heeft u nog vragen?

 

Misschien vindt u het antwoord op uw vraag in onze rubriek ‘Veel gestelde vragen

Bestel de brochure of contacteer :

Greta Van Der Gracht

Coördinator Legaten

0499 69 53 86

02 743 37 15

gvandergracht@stichtingtegenkanker.be

Zij helpt je graag verder.

 

 

BESTEL HIER UW EXEMPLAAR VAN “MIJN NALATENSCHAT”

Getuigenissen

Veronica De Simone
Veronica De Simone PhD - Fundamental Mandates, laureaten 2019 Lees verder