UV

Tips om u te beschermen tegen UV

Wat zijn de Europese aanbevelingen inzake UV-bescherming

De federatie die toeziet op de verenigingen, liga’s en stichtingen tegen kanker in Europa (de Association of European Cancer Leagues, waarvan de Stichting lid is) publiceerde in april 2018 haar nieuwste aanbevelingen voor de bescherming tegen uv-straling. Sommige zaken zijn nieuw, andere geven meer details, maar hoe dan ook is het raadzaam om de volgende tips te handhaven als u uw risico op huidkanker wil verminderen!

1. Beperk uw tijd in de middagzon.

Vermijd directe blootstelling aan de zon wanneer de zon het sterkst is, meestal tussen 11:00 en 15:00. Dit kan echter langer zijn afhankelijk van waar je bent.

2. Zoek de schaduw op.

Zoek de schaduw op tijdens de uren met de meest intense UV-straling. Hou ook in de schaduw rekening met de weerkaatsing van UV-stralen door de omgeving die de UV-straling doen toenemen, zoals van het water, zand of sneeuw.

3. Draag beschermende kledij en een zonnebril.

Draag beschermende kledij die ook uw armen en benen bedekt. Draag een hoed met een brede rand, om uw gezicht en hals in de schaduw te houden. Draag een bril die UV-stralen absorbeert, om het risico op UV-beschadiging te verminderen. Dicht geweven stoffen bieden meer bescherming tegen UV.

4. Gebruik zonnecrème

Geen enkele zonnebrandcrème kan volledige bescherming bieden. Zonnebrandcrème moet worden gebruikt in combinatie met schaduw, kleding, hoeden en zonnebril, niet in de plaats ervan. Gebruik nooit zonnebrandcrèmes om uw blootstelling aan de zon te verlengen. Gebruik zonnebrandcrèmes met ten minste een SPF 30, met zowel UVA- als UVB-filters. Smeer rijkelijk ruim 30 minuten vóór je blootstelling aan de zon. Smeer opnieuw elke 2-3 uur. Vergeet gevoelige plekken zoals lippen en oren niet.

5. Bescherm kinderen.

Pas alle bovenstaande aanbevelingen toe met extra zorg voor de kinderen. Hoe jonger dat je bent, hoe meer kwetsbaar. Baby's jonger dan 2 jaar moeten uit de zon worden gehouden.

6. Weet hoe uw huid reageert op de zon.

Hebt u rood haar, een lichte huid of sproeten? Dan bent u gevoeliger voor zonnestralen.

7. Gebruik de UV-Index (UVI) om jezelf te beschermen

Ontdek de UV-Index via officiële bronnen. Wees ervan bewust dat de huid beschadigd wordt wanneer de UV-Index stralingsniveau 3 (matig) en hoger is.

8. Gebruik geen solariums / zonnebanken.

Zonnebanken verhogen het risico op huidkanker en veroorzaken voortijdige veroudering van de huid en de schade aan de ogen. Er is geen gezond of veilig ‘kleurtje’. Zonnebanksessies bereiden uw huid ook niet voor op de zon.

9. Ken uw huid.

Onderzoek uw huid regelmatig. Let op of moedervlekken veranderen (qua kleur, vorm of grootte) en of er nieuwe verschijnen. In geval van twijfel: raadpleeg uw arts.

Getuigenissen

Veronica De Simone
Veronica De Simone PhD - Fundamental Mandates, laureaten 2019 Lees verder