Wegwijzer voedingssupplementen


Disclaimer: Momenteel wordt de inhoud van deze pagina herzien en geüpdatet op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten. De vernieuwde versie is voorzien eind 2023. Gelieve intussen de adviezen te bespreken met uw behandelende arts .

Ben je op zoek naar concrete informatie over het gebruik van voedingssupplementen (vitamines, kruiden, planten …) tijdens een kankerbehandeling? Deze wegwijzer biedt een overzicht van 20 vaak gebruikte supplementen, hun toepassingen én de voor- en nadelen van hun gebruik.

Voor je voedingssupplementen inschakelt, raden we je aan onze belangrijke informatie over het gebruik ervan aandachtig te lezen. 

Hoe gebruik je de applicatie?


Zoeken op voedingssupplement:

  • Maak je keuze in het rolmenu ‘Kies een supplement‘.
  • Je krijgt als resultaat de volledige informatieve fiche voor jouw keuze onder het rolmenu.


Zoeken op behandeling:

  • Maak je keuze in het rolmenu ‘Kies een behandeling’.
  • Onder het rolmenu krijg je als resultaat alle supplementen uit onze lijst die een invloed - positief of negatief - kunnen hebben op de gekozen behandeling.
  • Voor elk supplement kan je de volledige informatieve fiche aanklikken.

Kies een supplement

Kies een behandeling

Co-enzym Q10

Co-enzym Q10 (ook wel CoQ10, Q10 of ubiquinone genoemd) is een vitamine-achtige stof die door het menselijk lichaam aangemaakt wordt. De stof zit ook in voeding zoals vette vis (zalm, tonijn, …) , orgaanvlees (lever enz.) en volle granen. Het is op de markt verkrijgbaar als voedingssupplement. Q10 speelt een belangrijke rol in de energieproductie van de cellen en is een antioxidant. Dat is een stof die oxidatie tegengaat en dus de vorming van vrije radicalen in ons lichaam.

Vrije radicalen zijn agressieve, schadelijke stoffen die bijvoorbeeld tot kanker kunnen helpen leiden (1). Q10 zou algemeen ook de weerstand kunnen bevorderen (1,3).

Toepassingen bij kankerbehandeling

Q10 kan door zijn antioxidatieve werking de harttoxiciteit van doxorubicine (Adriblastina®, Caelyx®, Doxorubicine®, Myocet®) verminderen (1,4). 

Q10 zou verder chronische vermoeidheid bij kanker kunnen verminderen. Dit moet echter door bijkomend onderzoek worden bevestigd (1,3).

Een voedingssupplement dat coenzyme Q10 combineert met riboflavine en niacine werd getest bij 84 borstkankerpatiënten die tamoxifen namen. Het voedingssupplement zorgde voor een verbetering van waarden als triglyceriden en cholesterol. De verhoging van deze parameters werd toegeschreven aan de tamoxifenbehandeling. Er was ook een verbetering van een aantal bloedwaarden die kunnen gelinkt worden aan een betere prognose en antioxidantstatus. (5)

Mogelijke negatieve effecten bij kankerbehandeling

Omwille van de antioxidatieve werking zou Q10 theorethisch het effect van behandelingen met een oxiderende werking kunnen verminderen. Dat is het geval bij radiotherapie, cyclofosfamiden, dacarbazine, platinumanalogen, anthracyclines en antitumorale antibiotica bleomycine en mitomycine.

Algemene bijwerkingen

De bijwerkingen van Q10 zijn zeldzaam, maar eventueel kunnen misselijkheid, diarree en verlies van eetlust optreden (2).

Interacties met andere geneesmiddelen en voedingssupplementen

Q10 kan de behoefte aan insuline verminderen. Meld gebruik aan uw arts (4).

Raadpleeg tevens uw arts als u Q10 neemt in combinatie met de bloedverdunner warfarine: Q10 kan de werking ervan verminderen. Omgekeerd kunnen statines en bètablokkers de werking van Q10 verminderen (4).

Andere voedingssupplementen kunnen ook een suikerverlagend (aloë vera, betaglucanen, gember, ginkgo biloba, ginseng, knoflook, kurkuma en visolie/omega-3 vetzuren) en een bloedverdunnend (druivenpitextract/resveratrol, gember, ginkgo biloba, ginseng, knoflook/quercetine, kurkuma, lijnzaad, visolie/omega-3 vetzuren en vitamine E) effect hebben. Wees voorzichtig bij het gebruik en meld combinatiegebruik zeker aan uw arts.
 

Dosering voor volwassenen

Q10 moet met voorzichtigheid gebruikt worden in combinatie met radiotherapie, cyclofosfamiden, dacarbazine, platinumanalogen, anthracyclines en antitumorale antibiotica bleomycine en mitomycine. Gebruik in dat geval geen Q10 tijdens de behandeling en ook niet 2 dagen ervoor en erna.

Meestal worden dosissen tussen 50 en 300 mg per dag gebruikt (3). Volg de aanwijzingen op de verpakking.

In België zijn dosissen tot 200 mg per dag toegelaten. Raadpleeg altijd uw oncoloog of behandelend arts, zeker bij gebruik van hogere dosissen.

Referenties

  1. www.cancer.gov
  2. www.mskcc.org/
  3. www.cam-cancer.org
  4. Morey B. et al. A review of evidence-based practice in nutrition related complementary therapies: improving the knowledge of dietitians. Cancer Forum, Vol 35 Issue 2, 2011.
  5. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed > search term: Premkumar AND q10

Meer lezen? Niet gevonden wat je zocht?


Ben je op zoek naar meer gedetailleerde informatie? Vond je het supplement of de informatie die je zocht niet? Mogelijk vind je wat je zoekt wel op een van volgende websites:

Deze toepassing is een realisatie van Stichting tegen Kanker. Ze kwam tot stand onder de supervisie van dr. An Vandebroek, medisch oncologe, ZNA Antwerpen en dr. Fanny Bauvet, medisch oncologe, ziekenhuis Sainte-Anne Saint-Remi Brussel.Ook Antikankerfonds verleende inhoudelijke goedkeuring voor de fiches.

De informatie in de fiches van deze toepassing is louter informatief, enkel voor persoonlijk gebruik en vervangt geen medische consultatie. De fiches mogen op geen enkele manier worden verspreid zonder Stichting tegen Kanker als bron te vermelden.