Betaglucanen


Disclaimer: Momenteel wordt de inhoud van deze pagina herzien en geüpdatet op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten. De vernieuwde versie is voorzien eind 2023. Gelieve intussen de adviezen te bespreken met uw behandelende arts .

Ben je op zoek naar concrete informatie over het gebruik van voedingssupplementen (vitamines, kruiden, planten …) tijdens een kankerbehandeling? Deze wegwijzer biedt een overzicht van 20 vaak gebruikte supplementen, hun toepassingen én de voor- en nadelen van hun gebruik.

Voor je voedingssupplementen inschakelt, raden we je aan onze belangrijke informatie over het gebruik ervan aandachtig te lezen. 

Hoe gebruik je de applicatie?


Zoeken op voedingssupplement:

  • Maak je keuze in het rolmenu ‘Kies een supplement‘.
  • Je krijgt als resultaat de volledige informatieve fiche voor jouw keuze onder het rolmenu.


Zoeken op behandeling:

  • Maak je keuze in het rolmenu ‘Kies een behandeling’.
  • Onder het rolmenu krijg je als resultaat alle supplementen uit onze lijst die een invloed - positief of negatief - kunnen hebben op de gekozen behandeling.
  • Voor elk supplement kan je de volledige informatieve fiche aanklikken.

Kies een supplement

Kies een behandeling

Betaglucanen zijn polysacchariden (grote suikerachtige moleculen) die in hoge concentratie voorkomen in Aziatische paddenstoelen (Maitake, Shiitake,…), maar ook in oesterzwammen (1).

In Azië worden deze paddenstoelen (en hun extracten) geprezen voor hun medicinale werking, vooral omwille van hun weerstandsbevorderende eigenschappen, die ook in kanker een rol zouden spelen.

Toepassingen bij kankerbehandeling

De weldaden van betaglucanen worden vooral in Azië bestudeerd. Daar worden ze zelfs toegepast als aanvullende kankerbehandeling, omwille van de antikankeractiviteit en positieve invloed op de immuniteit (weerstand), de levenskwaliteit en de bijwerkingen van chemotherapie die hun worden toegeschreven. In de studies die dit hebben onderzocht werden de betaglucanen meestal intraveneus toegediend, ofwel werd een oraal product gebruikt dat beter wordt geabsorbeerd door het lichaam dan het klassieke supplement (2). Deze producten hebben de kwaliteit van geneesmiddelen en zijn niet zomaar in de handel verkrijgbaar. Er is geen garantie dat de supplementen die hier verkrijgbaar zijn, dezelfde werking hebben.

Studies met betaglucanen, onder de vormen waarin ze in Europa wel beschikbaar zijn, ontbreken. Ook zijn de resultaten verkregen in Azië niet zomaar extrapoleerbaar naar het Westen. Het is gekend dat niet alle geneesmiddelen dezelfde werking hebben bij alle etnische groepen. Zo is de verwerking van geneesmiddelen bijvoorbeeld anders in het lichaam van Aziatische personen dan van blanken.

Mogelijke negatieve effecten bij kankerbehandeling

Een Amerikaanse studie bij borstkankerpatiënten na de behandeling toonde vooral een verbetering van de weerstand bij gebruik van betaglucaansupplementen. Toch waarschuwen de onderzoekers voor gebruik: het immuniteitssysteem heeft een heel gevoelig evenwicht. Stoffen als betaglucanen lijken complexe effecten teweeg te brengen die dat systeem zowel kunnen stimuleren als afzwakken, bijkomend studiemateriaal moet dus beslist nog worden verzameld (2).

Inname van betaglucanen bij behandeling met cisplatine kan mogelijk gehoorproblemen veroorzaken. Bijkomende studies zijn nodig: het betreft vooralsnog alleen een studie bij dieren (3).

Algemene bijwerkingen

Betaglucanen, en de champignons die er rijk aan zijn, worden over het algemeen goed verdragen. In enkele gevallen treden allergische reacties op, zoals bijvoorbeeld bij consumptie van rauwe champignons als shiitake (1). Hogere concentraties, zoals in supplementen, geven altijd meer kans op bijwerkingen (4).

Interacties met andere geneesmiddelen en voedingssupplementen

Betaglucanen, en de champignons die ze bevatten, kunnen een suikerverlagend effect in het bloed hebben (4). Aan mensen die hier al 'klassieke' medicatie voor nemen, wordt aangeraden het gebruik ervan zeker te melden aan hun arts.

Andere voedingssupplementen kunnen ook een suikerverlagend (aloë vera, gember, ginkgo biloba, ginseng, knoflook, kurkuma en Q1O) effect in het bloed hebben. Wees dus voorzichtig bij het gebruik en meld dus ook combinatiegebruik zeker aan uw arts.

Dosering voor volwassenen

Over de effecten bij zwangerschap en borstvoeding is weinig bekend. Uit voorzorg is gebruik daarom af te raden.

Capsules of tabletten die in winkels of online verkocht worden, bevatten meestal 200-400 mg van extracten van myceliumculturen of 400-500 mg verpulverde paddenstoelen of sporen. De aanbevolen dosis volgens de fabrikant bedraagt 1 tot 2 capsules of tabletten tweemaal per dag (4).

De borstkankerpatiënten uit de paragraaf ‘Mogelijke negatieve effecten bij kankerbehandeling’ kregen vloeibaar maitake-extract oraal toegediend in een dosis van 0,1 tot 5 mg per kg lichaamsgewicht, tweemaal per dag (3).

Referenties: 
  1.  www.mskcc.org
  2. Deng G. et al. A phase I/II trial of a polysaccharide extract from Grifola frondosa (Maitake mushroom) in breast cancer patients: immunological effects. J Cancer Res Clin Oncol; 135(9):1215-1221, 2009.
  3. Bayindir T et al. The effect of Beta glucan on Cisplatin ototoxicity. Indian J Otolaryngol Head Neck Surg. 2014 Jun;66(2):131-4.
  4. www.cam-cancer.org

 

Meer lezen? Niet gevonden wat je zocht?


Ben je op zoek naar meer gedetailleerde informatie? Vond je het supplement of de informatie die je zocht niet? Mogelijk vind je wat je zoekt wel op een van volgende websites:

Deze toepassing is een realisatie van Stichting tegen Kanker. Ze kwam tot stand onder de supervisie van dr. An Vandebroek, medisch oncologe, ZNA Antwerpen en dr. Fanny Bauvet, medisch oncologe, ziekenhuis Sainte-Anne Saint-Remi Brussel.Ook Antikankerfonds verleende inhoudelijke goedkeuring voor de fiches.

De informatie in de fiches van deze toepassing is louter informatief, enkel voor persoonlijk gebruik en vervangt geen medische consultatie. De fiches mogen op geen enkele manier worden verspreid zonder Stichting tegen Kanker als bron te vermelden.

Getuigenissen

Kunnen patiënten met metastasen langer leven?Lees verder