Echinacea


Disclaimer: Momenteel wordt de inhoud van deze pagina herzien en geüpdatet op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten. De vernieuwde versie is voorzien eind 2023. Gelieve intussen de adviezen te bespreken met uw behandelende arts .

Ben je op zoek naar concrete informatie over het gebruik van voedingssupplementen (vitamines, kruiden, planten …) tijdens een kankerbehandeling? Deze wegwijzer biedt een overzicht van 20 vaak gebruikte supplementen, hun toepassingen én de voor- en nadelen van hun gebruik.

Voor je voedingssupplementen inschakelt, raden we je aan onze belangrijke informatie over het gebruik ervan aandachtig te lezen. 

Hoe gebruik je de applicatie?


Zoeken op voedingssupplement:

 • Maak je keuze in het rolmenu ‘Kies een supplement‘.
 • Je krijgt als resultaat de volledige informatieve fiche voor jouw keuze onder het rolmenu.


Zoeken op behandeling:

 • Maak je keuze in het rolmenu ‘Kies een behandeling’.
 • Onder het rolmenu krijg je als resultaat alle supplementen uit onze lijst die een invloed - positief of negatief - kunnen hebben op de gekozen behandeling.
 • Voor elk supplement kan je de volledige informatieve fiche aanklikken.

Kies een supplement

Kies een behandeling

Echinacea is een kruid dat gebruikt wordt om de duur van verkoudheden en griep in te korten en om de symptomen ervan, zoals keelpijn, koorts en hoest, te verminderen. Het wordt ook gebruikt om de weerstand te bevorderen en infecties te bestrijden (1,2).

Toepassingen bij kankerbehandeling

Echinacea wordt door kankerpatiënten vaak genomen omdat het bekend staat om zijn weerstandsbevorderende eigenschappen, vooral bij infecties van de ademhalingswegen.

Mogelijke negatieve effecten bij kankerbehandeling

Er zijn aanwijzingen dat echinacea het effect van het chemotherapeuticum etoposide (Celltop®, Eposin®, Vepesid®) zou kunnen verminderen (2,3).

Echinacea zou de toxiciteit voor het lichaam verhogen van volgende kankerbehandelingen: dacarbazine, campthotecines, cyclofosfamide, EGFR-inhibitoren, taxanen, vincalcaloïden en epipodophyllotoxines (6,7).

Het gebruik ervan is af te raden bij lymfomen (2).

Algemene bijwerkingen

Echinacea wordt over het algemeen goed verdragen, maar kan hoofdpijn, duizeligheid, maag-darmklachten, overgevoeligheidsreacties als huiduitslag veroorzaken en in hoge doses levertoxisch zijn (2). In zeldzame gevallen kan echinacea een ernstige allergie uitlokken (vooral bij mensen met een reeds bestaande allergie zoals bij astma, hooikoorts …) (2).

Echinacea kan het effect van cafeïne versterken, wanneer het gelijktijdig wordt ingenomen (5).

Er is weinig bekend over de effecten van langdurige inname van echinacea (4).
 

Interacties met andere geneesmiddelen en voedingssupplementen

Echinacea kan reageren met verschillende medicatie, meld het gebruik altijd aan uw arts (1).

Dosering voor volwassenen

Het gebruik van echinacea wordt afgeraden bij dacarbazine, campthotecines, cyclofosfamide, EGFR-inhibitoren, taxanen, vincalcaloïden en epipodophyllotoxines. Gebruik van echinacea wordt ook afgeraden bij chemotherapeutica op basis van etoposide (Celltop®, Eposin®, Vepesid®). Vraag uw arts of u een van deze middelen toegediend krijgt (2).

Het is verder te mijden bij lymfomen, (auto-)immuniteitsziekten, leveraandoeningen en tijdens de zwangerschap en borstvoeding (1).

Respecteer de aanbevolen dosis op de bijsluiter. Die is afhankelijk van de soort echinacea en de vorm waarin het wordt ingenomen (capsule, sap, thee, tinctuur …).

Referenties: 
 1. http://umm.edu
 2. www.mskcc.org
 3. www.bcfi.be
 4. Natural Medicines Comprehensive Database: professional version. Echinacea monograph. Stockton (CA): Therapeutic Research Faculty. Available online. Accessed 8 February 2017.
 5. www.nlm.nih.gov/medlineplus
 6. Vandebroek A. Voedingssupplementen. Symposium niet-conventionele kankerbehandelingen, Stichting tegen Kanker, 2011.
 7. Bauvet F. Utilisation des médecines complémentaires et alternatives, en particulier les suppléments alimentaires et les phytothérapies, par les patients en cours de traitement oncologique. Symposium traitements non-conventionnels, Fondation contre le Cancer, 2011.

Meer lezen? Niet gevonden wat je zocht?


Ben je op zoek naar meer gedetailleerde informatie? Vond je het supplement of de informatie die je zocht niet? Mogelijk vind je wat je zoekt wel op een van volgende websites:

Deze toepassing is een realisatie van Stichting tegen Kanker. Ze kwam tot stand onder de supervisie van dr. An Vandebroek, medisch oncologe, ZNA Antwerpen en dr. Fanny Bauvet, medisch oncologe, ziekenhuis Sainte-Anne Saint-Remi Brussel.Ook Antikankerfonds verleende inhoudelijke goedkeuring voor de fiches.

De informatie in de fiches van deze toepassing is louter informatief, enkel voor persoonlijk gebruik en vervangt geen medische consultatie. De fiches mogen op geen enkele manier worden verspreid zonder Stichting tegen Kanker als bron te vermelden.

Getuigenissen

clara
Onze hersenen zijn het centrum van onze gedachten, onze emoties en onze gevoelens. Ze bepalen de werking van alle andere organen en van ons lichaam. Maar hoe belangrijk onze hersenen ook zijn, het maakt ze niet immuun voor kanker. Elk jaar krijgen in België ongeveer 800 mensen te horen dat ze een hersentumor hebben, een goedaardige of een kwaadaardige. Lees de getuigenis van Clara.Lees verder