Disclaimer: Momenteel wordt de inhoud van deze pagina herzien en geüpdatet op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten. De vernieuwde versie is voorzien eind 2023. Gelieve intussen de adviezen te bespreken met uw behandelende arts .
Ben je op zoek naar concrete informatie over het gebruik van voedingssupplementen (vitamines, kruiden, planten …) tijdens een kankerbehandeling? Deze wegwijzer biedt een overzicht van 20 vaak gebruikte supplementen, hun toepassingen én de voor- en nadelen van hun gebruik.
Voor je voedingssupplementen inschakelt, raden we je aan onze belangrijke informatie over het gebruik ervan aandachtig te lezen.
Echinacea is een kruid dat gebruikt wordt om de duur van verkoudheden en griep in te korten en om de symptomen ervan, zoals keelpijn, koorts en hoest, te verminderen. Het wordt ook gebruikt om de weerstand te bevorderen en infecties te bestrijden (1,2).
Echinacea wordt door kankerpatiënten vaak genomen omdat het bekend staat om zijn weerstandsbevorderende eigenschappen, vooral bij infecties van de ademhalingswegen.
Er zijn aanwijzingen dat echinacea het effect van het chemotherapeuticum etoposide (Celltop®, Eposin®, Vepesid®) zou kunnen verminderen (2,3).
Echinacea zou de toxiciteit voor het lichaam verhogen van volgende kankerbehandelingen: dacarbazine, campthotecines, cyclofosfamide, EGFR-inhibitoren, taxanen, vincalcaloïden en epipodophyllotoxines (6,7).
Het gebruik ervan is af te raden bij lymfomen (2).
Echinacea wordt over het algemeen goed verdragen, maar kan hoofdpijn, duizeligheid, maag-darmklachten, overgevoeligheidsreacties als huiduitslag veroorzaken en in hoge doses levertoxisch zijn (2). In zeldzame gevallen kan echinacea een ernstige allergie uitlokken (vooral bij mensen met een reeds bestaande allergie zoals bij astma, hooikoorts …) (2).
Echinacea kan het effect van cafeïne versterken, wanneer het gelijktijdig wordt ingenomen (5).
Er is weinig bekend over de effecten van langdurige inname van echinacea (4).
Echinacea kan reageren met verschillende medicatie, meld het gebruik altijd aan uw arts (1).
Het gebruik van echinacea wordt afgeraden bij dacarbazine, campthotecines, cyclofosfamide, EGFR-inhibitoren, taxanen, vincalcaloïden en epipodophyllotoxines. Gebruik van echinacea wordt ook afgeraden bij chemotherapeutica op basis van etoposide (Celltop®, Eposin®, Vepesid®). Vraag uw arts of u een van deze middelen toegediend krijgt (2).
Het is verder te mijden bij lymfomen, (auto-)immuniteitsziekten, leveraandoeningen en tijdens de zwangerschap en borstvoeding (1).
Respecteer de aanbevolen dosis op de bijsluiter. Die is afhankelijk van de soort echinacea en de vorm waarin het wordt ingenomen (capsule, sap, thee, tinctuur …).
Ben je op zoek naar meer gedetailleerde informatie? Vond je het supplement of de informatie die je zocht niet? Mogelijk vind je wat je zoekt wel op een van volgende websites:
Deze toepassing is een realisatie van Stichting tegen Kanker. Ze kwam tot stand onder de supervisie van dr. An Vandebroek, medisch oncologe, ZNA Antwerpen en dr. Fanny Bauvet, medisch oncologe, ziekenhuis Sainte-Anne Saint-Remi Brussel.Ook Antikankerfonds verleende inhoudelijke goedkeuring voor de fiches.
De informatie in de fiches van deze toepassing is louter informatief, enkel voor persoonlijk gebruik en vervangt geen medische consultatie. De fiches mogen op geen enkele manier worden verspreid zonder Stichting tegen Kanker als bron te vermelden.