Omega 3 of visvetzuren EPA/DHA | Stichting tegen Kanker

Omega 3 of visvetzuren EPA/DHA

Ben je op zoek naar concrete informatie over het gebruik van voedingssupplementen (vitamines, kruiden, planten …) tijdens een kankerbehandeling? Deze wegwijzer biedt een overzicht van 20 vaak gebruikte supplementen, hun toepassingen én de voor- en nadelen van hun gebruik.



Voor je voedingssupplementen inschakelt, raden we je aan onze belangrijke informatie over het gebruik ervan aandachtig te lezen. De overzichtstabel achter deze link toont ook hoe voedingssupplementen soms vriend én vijand kunnen zijn.

Hoe gebruik je de applicatie?



Zoeken op voedingssupplement:

  • Maak je keuze in het rolmenu ‘Kies een supplement‘.
  • Je krijgt als resultaat de volledige informatieve fiche voor jouw keuze onder het rolmenu.



Zoeken op behandeling:

  • Maak je keuze in het rolmenu ‘Kies een behandeling’.
  • Onder het rolmenu krijg je als resultaat alle supplementen uit onze lijst die een invloed - positief of negatief - kunnen hebben op de gekozen behandeling.
  • Voor elk supplement kan je de volledige informatieve fiche aanklikken.

Kies een supplement

Kies een behandeling

Vis, en vooral vette vis (botervis, Groenlandse heilbot, haring, makreel, sardines, zalm, …), is rijk aan de omega-3 vetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Deze krijgen tegenwoordig heel veel weldoende eigenschappen toegeschreven. Omega-3 vetzuren uit vis zijn makkelijk te vinden in supplementen.

Toepassingen bij kankerbehandeling

Sommige studies tonen dat omega-3 vetzuren mogelijk de kankerontwikkeling kunnen vertragen.

Ze zouden ontstekingswerend zijn en zo een invloed kunnen hebben op cachexie en gewichtsverlies bij kanker, hoewel niet alle studies dit bevestigen (11).

Omega-3 vetzuren kunnen verder de weerstand verbeteren, mensen actiever houden tijdens de behandeling in sommige gevallen zelfs de levensduur verlengen en voor behoud van lichaamssamenstelling zorgen bij chemo- en radiotherapie (1,9,11).

Patiënten die stamceltransplantatie ondergingen, kregen door supplementen met EPA een geringer aantal en minder ernstige complicaties en een lagere kans op sterfte (1).

In de beginstadia van dikkedarmkanker lijken visoliesupplementen de ontwikkeling ervan te kunnen vertragen (3).

Een studie met inname van omega-3 vetzuren bij vergevorderde kankers toonde minder gewichtsverlies en verbeterde eetlust en levenskwaliteit bij langdurige inname (meer dan 8 weken), Voor vergevorderde dikkedarmkanker verbeterden omega-3 vetzuren de tolerantie voor de behandeling. Een andere studie toonde dat deze vetzuren in combinatie met vitamine E een verbeterde weerstand en langere overleving bewerkstelligen bij mensen met vergevorderde kanker (2).

Bij kinderen en adolescenten met acute lymfoblastische leukemie zou suppletie (1000 mg/d) van omega-3 vetzuren de levertoxiciteit van methotrexaat (Emthexate®, Ledertrexate®,…) kunnen verminderen (12).

Suppletie met omega-3 kan mogelijk perifere neuropathie (zenuwpijnen) voorkomen bij behandeling met paclitaxel voor borstkanker (13). 

In een studie bij chemotherapie voor slokdarmkanker, gaf omega-3 suppletie (900 mg/d) minder mondslijmvliesontsteking en minder levertoxiciteit (17).

Mogelijke negatieve effecten bij kankerbehandeling

Waar sommige studies voor bepaalde behandelingen een verbeterd effect aantonen, zijn er eveneens aanwijzingen dat een bestanddeel van visoliesupplementen de kankercellen ongevoelig zou maken voor chemotherapie (Irinotecan ® en platinumhoudende chemotherapie (Carboplatine®, Cisplatine®,...) (4). Dat lijkt ook zo voor de consumptie van vette vis (vooral haring en makreel) bij deze therapieën (9). Hoewel het nog slechts om aanwijzingen gaat, lijkt het toch nuttig geen omega-3 vetzuren en vette vis te gebruiken de dagen van dergelijke chemotherapie. 

Volgens een recente studie zou een ruime consumptie van omega-3 vetzuren uit vis (vette vis of visoliesupplementen) het prostaatkankerrisico kunnen verhogen. Bijkomende studies zijn nodig om dit te bevestigen, of te weerleggen. Beperk je, tot er meer duidelijkheid is, tot een normale visconsumptie van maximum 3 maal per week voor magere of halfvette vis (kabeljauw, tong, rog, tonijn, dorade, forel, heilbot,…), en tot 2 maal per week voor vette vis (zalm, haring, sardines, paling,…). Overweeg je de inname van visoliesupplementen, overleg dan vooraf met je arts.(5)

Algemene bijwerkingen

Visoliesupplementen kunnen een visachtige nasmaak geven, oprispingen en brandend maagzuur, huiduitslag, neusbloeden, opgeblazen gevoel, lossere stoelgang en misselijkheid. Het invriezen of innemen van de voedingssupplementen bij de maaltijd geeft vaak minder bijwerkingen.

 

Interacties met andere geneesmiddelen en voedingssupplementen

Omega-3 vetzuren kunnen interageren met medicatie voor de bloeddruk (7,8). Aan mensen die hier al 'klassieke' medicatie voor nemen wordt aangeraden het gebruik zeker te melden aan hun arts.

Andere voedingssupplementen kunnen ook een bloedverdunnend (druivenpitextract/resveratrol, gember, ginkgo biloba, ginseng, knoflook/quercetine, kurkuma, lijnzaad en vitamine E) effect hebben. Wees dus voorzichtig bij het gebruik en meld dus ook combinatiegebruik zeker aan uw arts.

Stop het gebruik voorafgaand aan een chirurgische ingreep, zeker bij inname van meer dan 3g per dag (6).

Dosering voor volwassenen

Gebruik geen omega-3 supplementen tijdens chemotherapie (Irinotecan ® en platinumhoudende chemotherapie: Carboplatine®, Cisplatine®,...) en ook niet 24 uur ervoor en erna (4). Hetzelfde geldt ook voor vette vis bij deze chemotherapieën. Vermijd bij prostaatkanker voedingssupplementen met omega-3 vetzuren op basis van visolie (5).

Verder wordt meestal 2 à 6 g per dag aangeraden in supplementvorm. Zoveel omega-3 uit vis halen, zou een dermate hoge dagelijkse inname van (vette) vis vertegenwoordigen dat er andere nadelen uit zouden volgen (bv. onevenwicht in de voeding of te veel contaminanten via de visconsumptie) (1).

Referenties: 
  1. Vogel J. et al. Handboek voeding bij kanker, Utrecht: de Tijdstroom, 2012.
  2. Del Fabbro, B. et al. Nutrition and the Cancer Patient. Oxford University Press, 2010.
  3. http://umm.edu
  4. http://www.nieuwsvoordietisten.nl
  5. www.kanker.be
  6. www.mskcc.org
  7. Morey B. et al. A review of evidence-based practice in nutrition related complementary therapies: improving the knowledge of dietitians. Cancer Forum,  Vol 35 Issue 2, 2011.
  8. Daenen L. et al. Increased Plasma Levels of Chemoresistance-Inducing Fatty Acid 16:4(n-3) After Consumption of Fish and Fish Oil. JAMA Oncol. 2015;1(3):350-358.
  9. de Aguiar Pastore Silva J. et al. Omega-3 supplements for patients in chemotherapy and/or radiotherapy: A systematic review. Clin Nutr. 2015 Jun;34(3):359-66.
  10. www.voedingonline.be
  11. Pappalardo G. et al. Eicosapentaenoic acid in cancer improves body composition and modulates metabolism. Nutrition. 2015 Apr;31(4):549-55.
  12. Elbarbary NS et al. ω-3 fatty acids as an adjuvant therapy ameliorates methotrexate-induced hepatotoxicity in children and adolescents with acute lymphoblastic leukemia: A randomized placebo-controlled study. Nutrition. 2016 Jan;32(1):41-7.
  13. Ghoreishi Z. et al. Omega-3 fatty acids are protective against paclitaxel-induced peripheral neuropathy: a randomized double-blind placebo controlled trial. BMC Cancer. 2012 Aug 15;12:355.

Meer lezen? Niet gevonden wat je zocht?



Ben je op zoek naar meer gedetailleerde informatie? Vond je het supplement of de informatie die je zocht niet? Mogelijk vind je wat je zoekt wel op een van volgende websites:

Deze toepassing is een realisatie van Stichting tegen Kanker. Ze kwam tot stand onder de supervisie van dr. An Vandebroek, medisch oncologe, ZNA Antwerpen en dr. Fanny Bauvet, medisch oncologe, ziekenhuis Sainte-Anne Saint-Remi Brussel.Ook Antikankerfonds verleende inhoudelijke goedkeuring voor de fiches.

De informatie in de fiches van deze toepassing is louter informatief, enkel voor persoonlijk gebruik en vervangt geen medische consultatie. De fiches mogen op geen enkele manier worden verspreid zonder Stichting tegen Kanker als bron te vermelden.

Getuigenissen

Comité Relais pour la Vie Braine
Marjorie en Christophe zijn al sinds 2013 betrokken bij de organisatie van Levensloop.Lees verder