Quercetine

Ben je op zoek naar concrete informatie over het gebruik van voedingssupplementen (vitamines, kruiden, planten …) tijdens een kankerbehandeling? Deze wegwijzer biedt een overzicht van 20 vaak gebruikte supplementen, hun toepassingen én de voor- en nadelen van hun gebruik.


Voor je voedingssupplementen inschakelt, raden we je aan onze belangrijke informatie over het gebruik ervan aandachtig te lezen. De overzichtstabel achter deze link toont ook hoe voedingssupplementen soms vriend én vijand kunnen zijn.

Hoe gebruik je de applicatie?


Zoeken op voedingssupplement:

  • Maak je keuze in het rolmenu ‘Kies een supplement‘.
  • Je krijgt als resultaat de volledige informatieve fiche voor jouw keuze onder het rolmenu.


Zoeken op behandeling:

  • Maak je keuze in het rolmenu ‘Kies een behandeling’.
  • Onder het rolmenu krijg je als resultaat alle supplementen uit onze lijst die een invloed - positief of negatief - kunnen hebben op de gekozen behandeling.
  • Voor elk supplement kan je de volledige informatieve fiche aanklikken.

Kies een supplement

Kies een behandeling

Quercetine is een antioxidant en behoort tot de flavonoïden. Deze stof wordt verondersteld een van de meest actieve ingrediënten van knoflook te zijn (zie ook ‘Knoflook’ in deze toepassing) en is verder ook aanwezig in kappertjes, koolsoorten, bessen, druiven, sperziebonen, thee, (rode) ui en appel. Quercetine is beschikbaar in supplementvorm (1,2).

Toepassingen bij kankerbehandeling

Quercetine wordt door sommige kankerpatiënten genomen omwille van de ontstekingswerende, antioxiderende en antitumorale eigenschappen die eraan toegeschreven worden. Bijkomende studies zijn echter nodig om dit te bevestigen (1,2).

Mogelijke negatieve effecten bij kankerbehandeling

Quercetine kan de werking van doxorubicine (Adriblastina®, Caelyx®, Doxorubicine®, Myocet®)en cisplatine beïnvloeden (1,3).

Omwille van de antioxidatieve werking zou quercetine het effect van behandelingen met een oxiderende werking kunnen verminderen. Dat is het geval bij radiotherapie, cyclofosfamiden, dacarbazine, platinumanalogen, anthracyclines en antitumorale antibiotica bleomycine en mitomycine (1).

 

Algemene bijwerkingen

Quercetine kan hoofdpijn en maagklachten geven. In hoge doses en bij langdurig gebruik kan het nierproblemen veroorzaken. Stop het gebruik daarom met tussenpozen (1).

Interacties met andere geneesmiddelen en voedingssupplementen

Quercetine kan een bloedverdunnend effect hebben (1,2). Aan mensen die hier al 'klassieke' medicatie voor nemen, wordt aangeraden het gebruik zeker te melden aan hun arts.

Andere voedingssupplementen kunnen ook een bloedverdunnend (druivenpitextract/resveratrol, gember, ginkgo biloba, ginseng, knoflook, kurkuma, lijnzaad, mariadistel, visolie/omega-3 vetzuren en vitamine E) effect hebben. Wees dus voorzichtig bij het gebruik en meld dus ook combinatiegebruik zeker aan uw arts.

Stop het gebruik van quercetine voor een chirurgische ingreep.

Mensen met maagzweren en schildklierproblemen gebruiken quercetine beter niet zonder voorafgaand overleg met hun arts (1).

Dosering voor volwassenen

Quercetine moet met voorzichtigheid gebruikt worden in combinatie met radiotherapie, cyclofosfamiden, dacarbazine, platinumanalogen, anthracyclines en antitumorale antibiotica bleomycine en mitomycine. Gebruik in dat geval geen quercetine tijdens de behandeling en ook niet 2 dagen ervoor en erna. (1)

Quercetinesupplementen worden afgeraden bij de chemotherapeutica doxorubicine (Adriblastina®, Caelyx®, Myocet®, Doxorubicine®).(1,3).

De dagdosis voor quercetine supplementen ligt verder tussen 200 en 1200 mg. Volg in ieder geval altijd de aanwijzingen op de verpakking.

 

Referenties: 
  1. http://umm.edu
  2. www.mskcc.org
  3. www.bcfi.be

Meer lezen? Niet gevonden wat je zocht?


Ben je op zoek naar meer gedetailleerde informatie? Vond je het supplement of de informatie die je zocht niet? Mogelijk vind je wat je zoekt wel op een van volgende websites:

Deze toepassing is een realisatie van Stichting tegen Kanker. Ze kwam tot stand onder de supervisie van dr. An Vandebroek, medisch oncologe, ZNA Antwerpen en dr. Fanny Bauvet, medisch oncologe, ziekenhuis Sainte-Anne Saint-Remi Brussel.Ook Antikankerfonds verleende inhoudelijke goedkeuring voor de fiches.

De informatie in de fiches van deze toepassing is louter informatief, enkel voor persoonlijk gebruik en vervangt geen medische consultatie. De fiches mogen op geen enkele manier worden verspreid zonder Stichting tegen Kanker als bron te vermelden.

Getuigenissen

Prof Haustermans
Prof Haustermans - Scientific Grants 2018Lees verder