Disclaimer: Momenteel wordt de inhoud van deze pagina herzien en geüpdatet op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten. De vernieuwde versie is voorzien eind 2023. Gelieve intussen de adviezen te bespreken met uw behandelende arts .
Ben je op zoek naar concrete informatie over het gebruik van voedingssupplementen (vitamines, kruiden, planten …) tijdens een kankerbehandeling? Deze wegwijzer biedt een overzicht van 20 vaak gebruikte supplementen, hun toepassingen én de voor- en nadelen van hun gebruik.
Voor je voedingssupplementen inschakelt, raden we je aan onze belangrijke informatie over het gebruik ervan aandachtig te lezen.
Soja (sojabonen en afgeleide producten (sojamelk, sojayoghurt, tofoe ...)) bevatten isoflavonen, zoals genisteïne, daidzeïne en glyceteïne. Isoflavonen worden ook phyto-oestrogenen (of plantaardige oestrogenen) genoemd omdat ze vergelijkbaar zijn met de vrouwelijke oestrogeenhormonen (1). Om deze reden worden supplementen van soja of isoflavonen gebruikt om symptomen van de menopauze te onderdrukken.
Vrouwen met borstkanker grijpen vaak naar soja (supplementen). Dat komt door de speculaties dat soja tegen borstkanker zou beschermen, omdat deze vorm van kanker in Azië minder voorkomt dan in de Westerse wereld. Deze speculaties houden echter geen rekening met het feit dat het beschermend effect van soja alleen bij sojaconsumptie in de kindertijd effect zou hebben (1).
Isoflavonen worden soms aanbevolen tegen warmte-opwellingen (‘opvliegers’ of ‘vapeurs’) na borstkanker. De effectiviteit hiervan is echter niet bewezen (1,2).
Waar sojasupplementen afgeraden worden bij bepaalde kankers en kankerbehandelingen (zie volgende paragraaf), lijkt het niet nodig de consumptie van soja via de voeding tijdens de behandeling (inclusief die van hormoonafhankelijke kankers) te ontraden. Bij vrouwen met borstkanker na de menopauze, en vrouwen met hormoonreceptor-negatieve borstkanker, zou de kans op sterfte en een nieuwe borstkanker zelfs lager zijn. Bij vrouwen met hormoonreceptor-positieve borstkanker, die hormoontherapie krijgen, heeft inname van soja via de voeding geen nadelige gevolgen. Ze verlaagt mogelijk zelfs de kans op algemene sterfte. En dit ongeacht of het een behandeling met of zonder tamoxifen (Nolvadex®, Tamizam®, Tamoplex®, Tamoxifen®) of anastrozol (Anastrozol(e)®, Arimidex®, Anastrarom®) betreft. (1,2,3,6,7,8,9).
Doordat sojasupplementen soms hoge concentraties isoflavonen bevatten, en er onvoldoende studies bestaan, wordt het gebruik ervan uit voorzichtigheid afgeraden bij hormoonafhankelijke kankers van borst, baarmoeder, eierstok en kankers behandeld met tamoxifen (Nolvadex®, Tamizam®, Tamoplex®, Tamoxifen®) en letrozole (Femara®,Letrozole®) (2).
Zoals toegelicht in voorgaande paragraaf, is consumptie via de voeding geen probleem.
Er zijn geen bijwerkingen te melden bij de consumptie van soja via de voeding, behalve dan dat bepaalde mensen allergisch kunnen zijn voor soja (3).
Sojaconsumptie via de voeding interfereert niet met geneesmiddelen en voedingssupplementen.
Supplementen van soja, isoflavonen en phyto-oestrogenen zijn af te raden, zeker bij behandeling van hormoonafhankelijke kankers en behandeling met tamoxifen (Nolvadex®, Tamizam®, Tamoplex®, Tamoxifen®) en letrozole (Femara®,Letrozole®).
Via de voeding wordt een maximum aangeraden van 2 consumpties van sojabevattende voedingsmiddelen per dag (zoals sojamelk, sojabonen, sojayoghurt, tofoe, tempé en vegetarische vleesvervangers). Een consumptie stemt overeen met ongeveer 1 potje sojayoghurt, 1 glas sojamelk, 85 g vleesvervanger op basis van soja,...(1). Dit komt overeen met een maximum van 80 mg isoflavonen of 26 g soja-eiwit per dag.
Sojaconsumptie via de voeding is veilig tijdens zwangerschap en borstvoeding, maar sojasupplementen worden afgeraden (4).
Ben je op zoek naar meer gedetailleerde informatie? Vond je het supplement of de informatie die je zocht niet? Mogelijk vind je wat je zoekt wel op een van volgende websites:
Deze toepassing is een realisatie van Stichting tegen Kanker. Ze kwam tot stand onder de supervisie van dr. An Vandebroek, medisch oncologe, ZNA Antwerpen en dr. Fanny Bauvet, medisch oncologe, ziekenhuis Sainte-Anne Saint-Remi Brussel.Ook Antikankerfonds verleende inhoudelijke goedkeuring voor de fiches.
De informatie in de fiches van deze toepassing is louter informatief, enkel voor persoonlijk gebruik en vervangt geen medische consultatie. De fiches mogen op geen enkele manier worden verspreid zonder Stichting tegen Kanker als bron te vermelden.