Vitamines B6 en B12


Disclaimer: Momenteel wordt de inhoud van deze pagina herzien en geüpdatet op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten. De vernieuwde versie is voorzien eind 2023. Gelieve intussen de adviezen te bespreken met uw behandelende arts .

Ben je op zoek naar concrete informatie over het gebruik van voedingssupplementen (vitamines, kruiden, planten …) tijdens een kankerbehandeling? Deze wegwijzer biedt een overzicht van 20 vaak gebruikte supplementen, hun toepassingen én de voor- en nadelen van hun gebruik.

Voor je voedingssupplementen inschakelt, raden we je aan onze belangrijke informatie over het gebruik ervan aandachtig te lezen. 

Hoe gebruik je de applicatie?


Zoeken op voedingssupplement:

  • Maak je keuze in het rolmenu ‘Kies een supplement‘.
  • Je krijgt als resultaat de volledige informatieve fiche voor jouw keuze onder het rolmenu.


Zoeken op behandeling:

  • Maak je keuze in het rolmenu ‘Kies een behandeling’.
  • Onder het rolmenu krijg je als resultaat alle supplementen uit onze lijst die een invloed - positief of negatief - kunnen hebben op de gekozen behandeling.
  • Voor elk supplement kan je de volledige informatieve fiche aanklikken.

Kies een supplement

Kies een behandeling

Vitamine B6 (pyridoxine) speelt een rol in het spijsverteringsstelsel (metabolisme van eiwitten, vetten en koolhydraten), het zenuwstelsel en de immuniteit (1). Tot slot komt het ook tussen in processen die zorgen voor een gezonde huid en rode bloedcellen.

Vitamine B6 is vooral terug te vinden in vis, kip, varken en lever, maar ook in plantaardige bronnen als volle granen en tarwekiemen, bananen en ander fruit, groene bladgroenten en gedroogde bonen. De beschikbaarheid van vitamine B6 is groter in dierlijke dan in plantaardige bronnen (2).

Vitamine B12 (cyanocobalamine) komt tussen in de vorming van bloedcellen, bepaalde functies van het zenuwstelsel, het foliumzuur- en koolhydraatmetabolisme.

Vitamine B12 komt voor in vlees, vis, eieren en melkproducten. Doordat het uitsluitend in dierlijke bronnen te vinden is,  kunnen veganisten er een tekort aan ontwikkelen (2). Het is wel terug te vinden in verrijkte ontbijtgranen.

Toepassingen bij kankerbehandeling

Hoewel onderzoeken soms tot tegenstrijdige resultaten leiden en bijkomend onderzoek nodig is, lijkt het erop dat vitamine B6, in supplementen van minstens 400 mg (3), het zogenaamde ‘hand-voetsyndroom’ zou kunnen voorkomen, verminderen of verhelpen (1,4,5). Dit syndroom wordt gekenmerkt door een roodheid, gevoeligheid en vervellen van handen en voeten. Het is een gekende bijwerking bij bepaalde chemotherapeutica als capecitabine (Capecitabine®, Xeloda®), 5 fluorouracil (5FU®) en lyposomale doxorubicine (Adriblastina®, Caelyx®, Myocet®) (4,5).

Vitamine B6 kan de werkzaamheid van cisplatine op de cellen verhogen, voor een bepaald type longkanker en in bepaalde omstandigheden (6).

Vitamine B12 vermindert de toxiciteit van de Vinblastine® (4).

In de behandeling met Pemetrexed is de voorafgaande toediening van vitamine B12 (en ook foliumzuur) onontbeerlijk, gezien het risico op levensbedreigend beenmergfalen (7).

Mogelijke negatieve effecten bij kankerbehandeling

Er zijn vooralsnog geen negatieve effecten bij kankerbehandeling bekend voor vitamines B6 en B12.

Algemene bijwerkingen

Af en toe kan suppletie van vitamine B6 hoofdpijn, misselijkheid, buikpijn, eetlustverlies, overgevoeligheid aan zonlicht, allergische huidreacties, milde kalmerende/verdovende effecten en milde gevoelsstoornissen geven.

Langdurige inname kan leiden tot perifere zenuw- en coördinatiestoornissen, sterke kalmering/verdoving en ademhalingsmoeilijkheden. Stopzetting van de inname doet de symptomen verdwijnen (1,8).

Er worden weinig bijwerkingen gerapporteerd bij inname van supplementen  van B12. Het kan in uitzonderlijke gevallen wel leiden tot diarree, bloedklonters, jeuk, allergische reacties en andere neveneffecten (9).

Interacties met andere geneesmiddelen en voedingssupplementen

Bepaalde geneesmiddelen (bijvoorbeeld bepaalde antibiotica, geneesmiddelen bij astma en andere longziekten, epilepsie) kunnen een de vitamine B6 status beïnvloeden.

Omgekeerd kan vitamine B6 de werking van sommige geneesmiddelen bij depressie, antibiotica, hartproblemen en Parkinson beïnvloeden (9,10). Neemt u zulke geneesmiddelen, dan dient u steeds te overleggen met uw arts alvorens een vitamine B6 supplement in te schakelen.

Inname van hoge doses foliumzuur kan een tekort aan vitamine B12 maskeren (1,9).

Dosering voor volwassenen

Voor volwassenen is een inname van 2 (vrouwen) en 3 (mannen) mg vitamine B6 per dag aangewezen. Voor vitamine B12 is dat 4 µg voor vrouwen en mannen (10).

Bij een hand- voetsyndroom lijkt het effect zichtbaar bij dagelijkse inname van 400 mg vitamine B6 per dag. Overleg inname van dergelijke hoge doses altijd vooraf met uw arts (3).

Referenties: 
  1. www.mskcc.org
  2. Wu XY et  al. Vitamin B6 deficiency, genome instability and Cancer, Asian Pac J Cancer Prev, 13(11):5333-8,2012.
  3. Chen M. et al., Pyridoxine for prevention of hand-foot syndrome caused by chemotherapy: a systematic review, PLoS One. Aug 20;8(8):e72245, 2013.
  4. Vogel J. et al., Handboek voeding bij kanker. de Tijdstroom, Utrecht, 2012.
  5. Vandebroek A. Postgraduaat voeding en oncologie, Leuven, 21 september 2013.
  6. Galluzzi et al. Vitamin B6 metabolism influences the intracellular accumulation of cisplatin, Cell Cycle, 12(3): 417-421,2013.
  7. www.bcfi.be
  8. http://umm.edu
  9. http://ods.od.nih.gov
  10. https://www.health.belgium.be/nl/advies-9285-voedingsaanbevelingen-voor-belgie-2016

Meer lezen? Niet gevonden wat je zocht?


Ben je op zoek naar meer gedetailleerde informatie? Vond je het supplement of de informatie die je zocht niet? Mogelijk vind je wat je zoekt wel op een van volgende websites:

Deze toepassing is een realisatie van Stichting tegen Kanker. Ze kwam tot stand onder de supervisie van dr. An Vandebroek, medisch oncologe, ZNA Antwerpen en dr. Fanny Bauvet, medisch oncologe, ziekenhuis Sainte-Anne Saint-Remi Brussel.Ook Antikankerfonds verleende inhoudelijke goedkeuring voor de fiches.

De informatie in de fiches van deze toepassing is louter informatief, enkel voor persoonlijk gebruik en vervangt geen medische consultatie. De fiches mogen op geen enkele manier worden verspreid zonder Stichting tegen Kanker als bron te vermelden.

Getuigenissen

Team van Professor Jean-Luc Van Laethem & Ilse Rooman
Pancreaskanker is een kanker met een zeer hoog sterftecijfer. Slechts één op tien patiënten is vijf jaar na de diagnose nog in leven. En helaas schat men dat pancreaskanker tegen 2030 een van de drie dodelijkste kankers zal zijn.Lees verder