Wat is kanker? | Stichting tegen Kanker

Wat is kanker?

Een verhaal van cellen

Kanker is het ongeremd woekeren van afwijkende cellen. Ons lichaam bestaat uit ongeveer 70.000 miljard cellen.

Die cellen ontstaan, groeien, vervullen hun functie en sterven af om plaats te maken voor andere. Het is een natuurlijk proces dat zich vanzelf voltrekt en dat cruciaal is voor de goede werking van ons lichaam. Er moet natuurlijk een evenwicht zijn tussen het aantal cellen dat afsterft en het aantal nieuwe cellen dat in de plaats komt.

‘Muterende’ cellen

Bij de deling van nieuwe cellen kunnen er foutjes optreden in het genetisch materiaal. Meestal worden die fouten ofwel opgespoord en hersteld, ofwel worden de defecte cellen door ons afweersysteem vernietigd.

Maar soms wordt een deel van deze ‘muterende’ cellen om onverklaarbare redenen niet uitgeschakeld.

Tumoren en metastasen

Als deze afwijkende cellen aan het controlemechanisme ontsnappen en zich ongehinderd vermenigvuldigen, kunnen ze uitgroeien tot een gezwel. Deze kwaadaardige tumor verspreidt zich dan geleidelijk aan in het orgaan of de zone van het lichaam waar hij is ontstaan.

De kankercellen kunnen zich ook via de bloedsomloop of het lymfestelsel verplaatsen en zich in andere lichaamszones nestelen. Dan is er sprake van een metastase of uitzaaiing.
 

©Vivio

Getuigenissen

Begin 2012 werd er bij Gustaaf Smans een poliep in de blaas weggenomen. Een routineprocedure eigenlijk, in eerste instantie was er dus niets aan de hand. Tot 4 april. Vlak voor een etentje voor zijn 40ste huwelijksverjaardag moest Gustaaf voor de uitslag nog even langs de uroloog. Het resultaat: kwaadaardige cellen in de blaaswand... en de start van een zware chemobehandeling en een lange revalidatie.Lees verder