Wat is kanker?

Een verhaal van cellen

Kanker is het ongeremd woekeren van afwijkende cellen. Ons lichaam bestaat uit ongeveer 70.000 miljard cellen.

Die cellen ontstaan, groeien, vervullen hun functie en sterven af om plaats te maken voor andere. Het is een natuurlijk proces dat zich vanzelf voltrekt en dat cruciaal is voor de goede werking van ons lichaam. Er moet natuurlijk een evenwicht zijn tussen het aantal cellen dat afsterft en het aantal nieuwe cellen dat in de plaats komt.

‘Muterende’ cellen

Bij de deling van nieuwe cellen kunnen er foutjes optreden in het genetisch materiaal. Meestal worden die fouten ofwel opgespoord en hersteld, ofwel worden de defecte cellen door ons afweersysteem vernietigd.

Maar soms wordt een deel van deze ‘muterende’ cellen om onverklaarbare redenen niet uitgeschakeld.

Tumoren en metastasen

Als deze afwijkende cellen aan het controlemechanisme ontsnappen en zich ongehinderd vermenigvuldigen, kunnen ze uitgroeien tot een gezwel. Deze kwaadaardige tumor verspreidt zich dan geleidelijk aan in het orgaan of de zone van het lichaam waar hij is ontstaan.

De kankercellen kunnen zich ook via de bloedsomloop of het lymfestelsel verplaatsen en zich in andere lichaamszones nestelen. Dan is er sprake van een metastase of uitzaaiing.
 

©Vivio

Getuigenissen

wenkbrauw sjabloon
Vaak kreeg ik de vraag van vrouwen wat ze moesten doen bij het verlies van hun wenkbrauwen omdat dit voor een groot deel toch wel de expressie van de gelaatsuitdrukking wegneemt.Lees verder