Bij Stichting tegen Kanker is het onze dagelijkse taak om de ziekte, die jaarlijks meer dan 68.000 mensen in België treft, terug te dringen. Er is de afgelopen 10 jaar veel vooruitgang geboekt, maar er moet nog veel gebeuren....
Om behandelingen te vinden die efficiënter zijn of beter zijn voor de levenskwaliteit, hebben onderzoeksteams steeds meer financiële middelen nodig. Daarom is het onze prioritaire missie om de beste onderzoeksteams te financieren in onze universiteiten. De onderzoeksgelden die wij toewijzen worden volledig gefinancierd dankzij de vrijgevigheid van onze donateurs en sponsors. Dat is geweldig, maar niet voldoende....
Daarom roept de Stichting de overheid regelmatig op, zodat de strijd tegen kanker een prioriteit blijft en zodat de overheidssubsidies verhoogd worden ten voordele van kankeronderzoek. Dit is wat de Stichting herhaald heeft tijdens een symbolische actie in het federale parlement ter gelegenheid van de Wereldkankerdag, op 4 februari.
Vandaag ondersteunt de Stichting 185 onderzoeksteams met een totaal bedrag van meer dan 57 miljoen euro over meerdere jaren (maximaal 4 jaar).
Bij de Stichting was 2018 een uitzonderlijk jaar: in 30 jaar financiering van wetenschappelijk onderzoek is er nooit zo’n hoog bedrag toegewezen aan de onderzoekers. Bovendien is de Stichting van plan om beter te doen bij de volgende toekenning in 2020.
Dit is allemaal dankzij de vrijgevigheid van onze donateurs en partners die zich inzetten om kankeronderzoek te steunen. Nogmaals: al deze financiering van Stichting tegen Kanker is afkomstig van giften!
De wil om de financiële steun voor onderzoek te verhogen moet ook een prioriteit zijn voor de overheid. Zullen onze regeringen zich houden aan hun engagement om 3% van het BBP te investeren?*
Het is dus om de politieke beslissingsmakers bewust te maken van de noden van de onderzoekers dat de Stichting aanwezig was in het federale parlement op 4 februari, Wereldkankerdag. Ze organiseerde er een symbolische actie die begon met een kaarsenceremonie, zoals we ze kennen op onze Levenslopen. Deze ceremonie bestond uit het aansteken van een groot aantal kaarsen, elk geplaatst in een zak met inspirerende boodschappen, om hulde te brengen aan mensen met kanker en degenen die er helaas aan overleden zijn.
Daarnaast werden ook getuigenissen van ex-patiënten en onderzoekers samen met interventies van de Stichting gepresenteerd.
Tijdens dit evenement heeft de Stichting het memorandum overgedragen dat bedoeld is voor politieke partijen ter voorbereiding van de volgende verkiezingen. Dit document bouwt voort op de zes prioritaire aanbevelingen van de Stichting om de strijd tegen kanker te versterken. Ze kunnen worden samengevat in één zin die als leidraad dient voor alle acties van de Stichting:
"In de strijd tegen kanker, zetten we hoop om in werkelijkheid!”