zonneslim

Zonneslim aan zee

Stichting tegen Kanker, de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV) en verzekeraar AXA slaan de handen in elkaar om kinderen en hun ouders zonneslim door de zomer heen te loodsen. Vanaf 27 juni staan de Redders weer op post in alle kustgemeenten en helpen ze ouders en kinderen om slim en veilig te genieten van zon, zee en strand.

Voordelen en gevaren van de zon

De zon is onmisbaar voor onze gezondheid. Niet alleen zorgt ze voor vitamine D maar ook voor de ontwikkeling van stevige botten, vooral bij kinderen. Zonnestralen op onze huid zijn echter niet zonder gevaar! Overmatige blootstelling aan de zon kan tot huidkanker leiden.

Elk jaar groeien de  huidkankerdiagnoses. In 2017 waren dit er bijna 40.000 in België. Tragisch genoeg slaat deze kanker vaker toe op een jongere leeftijd dan bij andere kankers. De kost van huidkanker zal de komende 20 jaar oplopen tot 3,5 miljard euro in België (cumulatieve kost van 2014 tot 2034).

In zomer 2020 helpen redders aan de kust kinderen en hun ouders slim en veilig te genieten van zon, zee en strand om zo huidkanker te voorkomen.

Korneel Boeve, Hoofdredder/Beachmaster Koksijde: “Het blijft een vast ritueel bij de hoofdredders van Koksijde om onze redders jaarlijks in te lichten over de gevaren van de zon. Dit is essentieel in de begeleiding van nieuwe redders op ons strand. Elk jaar laten een aantal redders zich vangen aan de zon, soms ook ervaren redders. We merken dat veel mensen tijdens bewolkt weer met een zeebries zich vergeten in te smeren om dat ze zich dan niet voelen verbranden.”

Campagne #Zonneslim

Op 27 juni wordt de campagne #Zonneslim aan de kunst gelanceerd, een samenwerking tussen Stichting tegen Kanker, de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV) en verzekeraar AXA. Zij slaan de handen in elkaar om kinderen en hun ouders zonneslim door de zomer heen te loodsen met hulp van alle redders en reddingsposten aan het strand.

Onder het motto #Zonneslim worden ook in een 8-tal video’s tips voor veilig zonnen gedeeld en verkeerde opvattingen over zonnebescherming onderuit gehaald.

 

 

JUIST OF FOUT ? MYTHES ROND ZON EN HUID

ONTDEK ZE HIER

 

BESCHERM JE TEGEN DE ZON

De zon is onmisbaar voor onze gezondheid. Niet alleen zorgt ze voor vitamine D maar ook voor de ontwikkeling van stevige botten, vooral bij kinderen. Zonnestralen op onze huid zijn echter niet zonder gevaar! Overmatige blootstelling aan de zon kan tot huidkanker leiden. In zomer 2020 helpen redders aan de kust kinderen en hun ouders slim en veilig te genieten van zon, zee en strand om zo huidkanker te voorkomen.

Ontdek onze tips

UW HUIDTYPE

DOE DE TEST

 

UV-STRALING & HUIDKANKER

UV-stralen beschadigen de buitenste en diepere lagen van de huid. Een overmatige blootstelling, zonder bescherming, leidt tot een vroegtijdige veroudering van de huid, zonneslagen en huidletsels die kunnen leiden tot huidkanker. Bescherm jezelf tegen deze nefaste effecten door onze adviezen op te volgen, waar je ook bent. De schaduw, het dragen van aangepaste kledij en zonnecrème zijn onze belangrijkste aanbevelingen op het gebied van preventie.

Meer informatie over huidkanker

VEEL GESTELDE VRAGEN

Heb je een vraag? Ga dan naar de rubriek “Veel gestelde vragen” (FAQ). De kans is groot dat je daar snel een antwoord vindt.

Faq raadplegen

DOWNLOAD

Wil je onze “Zonneslim aan Zee campagne” actief ondersteunen? Download de affiche en digitale banners van de campagne. Dit om het bewustzijn rond een goede zonnebescherming te vergroten. Superhandig en belangrijk om mensen aan te zetten om zich beter te beschermen

GOED OM TE WETEN. MEER INFO OVER DE ZONNEBANK

Vermijd de zonnebank! Kunstmatige UV-stralen zijn nog steeds veel schadelijker voor de huid dan natuurlijke UV-stralen van de zon. Zonnebanken verhogen sterk het risico op het ontwikkelen

DE KLEURPRENTEN

ONTDEK ALLE VIDEO'S

 

GEZOND EN SLIM DE ZON IN, VOORKOMEN IS BETER DAN…

Huidkanker kan in vele gevallen voorkomen worden, en indien vroegtijdig ontdekt heeft de patiënt ook een goede overlevingskans.

Stichting tegen Kanker focust op het belang van een goede bescherming van jongsafaan: schaduw opzoeken, zonnecrème smeren en beschermende kledij (inclusief pet of hoed) dragen is primordiaal.

Uit onderzoek van marketingbureau Ipsos uit 2019 blijkt dat de Belg zich het best beschermt in buitenland en tijdens het zonnebaden. Op anderen momenten (o.a. buitensporten, thuis in de tuin…) wordt er veel minder op de gevaren gelet.

Tijdens openluchtactiviteiten in België geeft slechts 44% aan een zonnehoed of zonnepet te dragen. 51% geeft aan onbedekte lichaamsdelen in te smeren (armen, benen, nek,...) en 42% geeft aan dit insmeren om de 2 uur te herhalen.

Die cijfers dalen elk jaar! Hoog tijd om het publiek nog meer te sensibiliseren.

 

 

Getuigenissen

Vermoeidheid, vermageren ... Na enkele medische onderzoeken, valt de diagnose: myeloom. Eerst kon Thierri zich er niet bij neerleggen. Maar hij is erin geslaagd om zijn dagelijkse leven toch aan te passen. Vooral de steun van vrienden en familie heeft hem daarbij geholpen. De boodschap van Thierri: hoop!Lees verder